Вже із жовтня українці отримуватимуть мінімальну пенсію 3000 гривень: деталі підвищення

Вже з жовтня зросте мінімальна пенсія для великої кількості українців. Йдеться про категорію громадян старше 70 років. Для них мінімальна пенсія становитиме 3000 гривень.

Про це заявила у своєму інтерв’ю міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

У жовтні буде продовжено практику доплат пенсіонерам поважного віку. Її було розпочато ще в 2020 році. Першими почали отримувати такі доплати до пенсії громадяни віком від 80 років і старше. Їм доплачують до пенсії щомісячно по 500 гривень. Далі настала черга пенсіонерів у віці старше 75 років. Їм призначили щомісячні доплати до пенсії у розмірі 400 гривень. І от у жовтні 2022 лінійка вікових доплат буде розширена за рахунок пенсіонерів віком від 70 до 75 років. Їм доплачуватимуть по 300 гривень.

«Це підтримка пенсіонерів, осіб поважного віку. Ми здійснюватимемо виплату в рамках цієї програми особам від 70 років — вони отримують з 1 жовтня 300 грн доплати до своєї пенсії. Особи, яким уже минулого року було призначено таку надбавку — це від 75 років, отримають її вже у проіндексованому вигляді, оскільки навесні вона вже була проіндексована», — поділилась Оксана Жолнович.

Вже із жовтня українці отримуватимуть мінімальну пенсію 3000 гривень: деталі підвищення

Влада не заморожуватиме запланованого підвищення пенсій, навіть попри війну. Хоча ще пару тижнів тому очільниця Мінсоцполітики не була певна, що вдасться втілити плани, намічені ще до війни.

Давши 70-річним пенсіонерам цю щомісячну доплату до пенсії, влада розраховує підняти їм виплати таким чином, аби мінімальна пенсія громадян іком 70+ років становила не менше 3000 гривень. Тим, у кого навіть із доплатою пенсія буде менша за 3000, її підтягнуть до цього рівня.

Щоправда, тут є одне уточнення: таку мінімальну пенсію матимуть українці, які мають повний страховий стаж. Повним вважається страховий стаж тривалістю 30 років для жінок і 35 років для чоловіків. Але, якщо людина вийшла на пенсію до 1 жовтня 2011 року і відтоді більше ніде офіційно не працювала, то для таких громадян повний страховий стаж дорівнюватиме 25 років для чоловіків і 20 років для жінок. Тобто цілком реально, що нинішнім 70-річним пенсіонерам вистачить і 20/25 років страхового стажу, аби отримати мінімальну пенсію у розмірі 3000 гривень.

«Тобто менше 3000 грн незалежно від їхнього доходу їм пенсія виплачуватись не буде. У пенсіонерів, у яких менший страховий стаж, відповідно пропорційно також підвищуватиметься виплата», — повідомила чиновниця.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *