Втрачають квартири і не можуть виїхати за кордон: як українки вибивають із колишніх чоловіків сотні тисяч гривень

Українки почали активно вибивати аліменти зі своїх колишніх чоловіків, іноді рахунки йдуть на сотні тисяч гривень. Тепер їх зупиняють на кордоні, забороняють виїжджати на заробітки, заарештовують нерухомість, автомобілі і навіть яхти.

Юристи кажуть, що деякі боржники вважають за краще втікати, ніж платити аліменти своїм дітям.

Детальніше про це читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Боржникам забороняють їздити за кордон

Нещодавно житель Волині виплатив понад 115 тисяч гривень заборгованості з аліментів. При чому 13,4 тисячі з цієї суми становить штраф за несплату. Суд Луцька ще в 2017 році ухвалив рішення про те, що цей батько повинен виплатити дитині борги з аліментів із розрахунку по 2 тисячі гривень за кожен місяць. Однак чоловік не поспішав виконати свій обов’язок.

Але після того, як йому заборонили виїзд за кордон, позбавили права керувати автомобілем, користуватися зброєю і полювати, він усе-таки вирішив усе заплатити.

Боржники знаходять гроші після того як їм забороняють виїзд за кордон

І це далеко не єдиний випадок, коли суди призначають величезні суми за те, що один із колишнього подружжя не допомагав іншому утримувати дитину.

У Дніпрі виконавча служба наклала арешт на нерухомість колишнього чоловіка, який не платив аліменти своїй дитині. У нього накопичився борг у 190 тисяч гривень за вісім років. Окрім того його внесли до Реєстру боржників, таким способом йому заборонили виїзд за кордон. У підсумку чоловік виплатив борг. Також йому довелося сплатити й 84 тисячі штрафу.

 

В Одесі колишній чоловік перерахував 310 тисяч гривень аліментів і штрафів за прострочення після того, як його гроші на рахунках вирішили заарештувати.

У Сумах батько виклав відразу майже 300 тисяч гривень боргу з аліментів після того, як його нерухомість було арештовано і її заборонили продавати. До цього чоловік сім років відмовлявся допомагати своїй дитині.

Колишнє подружжя через суди домагаються виплати аліментів
 

У Черкасах суд постановив стягнути з одного з батьків 120 тисяч гривень тільки пені за прострочення сплати аліментів. Причому насправді пеня за те, що колишній чоловік не платив дитині аліменти багато років, сягнула майже 1,5 мільйона гривень!

Однак за законом сума пені не може перевищувати заборгованості з аліментів. А батько вже накопичив борг більш ніж у 120 тисяч. У результаті суд стягнув з нього ще стільки ж.

Усього, за даними Міністерства юстиції України, тільки з початку 2021 року вдалося стягнути з боржників 983,7 млн гривень аліментів. Із них 186 млн – за допомогою заборон на виїзд за кордон, на водіння автомобіля, користування зброєю.

 
Українці не платять аліментів своїм дітям протягом багатьох років

Відбирають яхту і квартиру

У Києві був випадок, коли за борги з аліментів у чоловіка заарештували яхту. Він заборгував своєму синові майже 123,5 тисячі гривень. Разом зі штрафами ця сума зросла до 184 тисяч.

Також прикордонники в аеропорту «Бориспіль» не випустили за кордон батька, який приховав аліменти своїй дитині. Боржник збирався відпочити в Дубаї. Коли зрозумів, що його поїздка зірвалася, влаштував дебош в аеропорту. На нього склали ще й протокол.

 

А в Кривому Розі у колишнього чоловіка, який не хотів оплачувати аліменти в розмірі 93 тисячі гривень, забрали за борги 2-кімнатну квартиру.

Боржників розвертають на кордоні

Утікають на окуповані території

Юрист Віктор Шевчук розповідає, що йому доводилося захищати клієнтку, якій чоловік заборгував приблизно 200 тисяч гривень аліментів на двох дітей. При цьому чоловік – заможна людина, має два будинки, квартиру, автопарк, регулярно виїжджає за кордон.

 

«Тільки коли мова зайшла про те, що у нього відберуть права і заборонять виїзд за кордон, він погодився сплачувати борг частинами. А так на нього нічого не діяло», – каже Шевчук.

Також він додає, що не так давно в Києві не випустили за кордон відомого бізнесмена, який приховав аліменти за багато років. Але поки навіть це на нього не подіяло.

Боржники втікають на окуповані території
 

«Завдяки Реєстру боржників за кордон не можуть виїхати навіть ті, хто вирушає туди на заробітки. За останній рік було кілька подібних випадків. Їх зупиняють на кордоні і розгортають. Дехто з них дуже швидко знаходить кошти, щоб розрахуватися. Інші судяться», – говорить юрист.

Також є випадки, коли аліментники втікають за кордон або їдуть у Крим і на окуповану територію Донбасу. Там їх відшукати практично неможливо. Після цього вони можуть опинитися в Росії чи Білорусі, а звідти вже вирушають за кордон.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *