В українців можуть забрати частину пенсії: стала відома причина

Деякі українські пенсіонери мають різні надбавки. Їх дають за понаднормовий стаж, за вислугу років та з інших причин. Нерідко після виходу на пенсію пенсіонери знову влаштовуються на роботу і не повідомляють про це відповідні органи влади. Ці люди ризикують залишитися без надбавок.

Основна причина — переплата пенсії. Про це повідомляє Інформатор із посиланням на Інформатор.Україна. 

Як не втратити надбавки до пенсії?

Офіційне працевлаштування впливає на право пенсіонера отримувати різні надбавки та індексацію виплат від держави. У законодавстві непередбачено можливості збільшення мінімального прожиткового мінімуму або доплат за понаднормовий страховий стаж в разі працевлаштування після виходу на пенсію. 

Навпаки, наявні додаткові виплати можна втратити. Якщо після виходу на пенсію ви офіційно працевлаштувалися, необхідно про цей факт повідомити протягом 10 днів у Пенсійний фонд. Якщо цього не зробити і продовжувати отримувати зарплатню разом із пенсією, то про цей факт стане відомо у Пенсійному фонді. І навіть вас змусять повернути понаднормово отримані кошти державі. 

Також незайнятим пенсіонерам, які утримують дітей до 18 років, встановлюється надбавка в розмірі 150 гривень. У разі працевлаштування виплата цієї надбавки також припиняється. У разі звільнення Пенсійний фонд потрібно поставити до відома про цей факт. Право отримувати виплати поновлюється протягом 10 днів

Повідомити про працевлаштування можна дистанційно. 

Повідомити Пенсійний фонд про працевлаштування можна дистанційно. Для цього потрібно:

  • увійти на сайт ПФУ за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), «Дія.Підпис» чи ID-банкінгу;
  • у меню обрати пункт «Пенсіонерам»;
  • знайти пункт «Заява на перерахунок пенсії»;
  • заповнити поля заяви;
  • прикріпити скан-копії потрібних документів;
  • натиснути «Оформити заяву»;
  • підписати заяву електронним підписом та надіслати у ПФУ.
Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *