В Україні масово поширюють фальшивки: кому можуть потрапити і як ще заробляють у мережі

В Україні фальшивомонетники організували мережу збуту підроблених купюр у всіх великих містах. За допомогою десятків онлайн магазинів по всій країні розповсюджують купюри різного номіналу. Анонімні Telegram-канали та криптогаманці дозволили продавцям анонімно приймати замовлення, а за допомогою поштових операторів – розсилати їх по всій країні.

Про те, як працюють фальшивомонетники та на чому ще заробляють злочинці в мережі, читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Фальшивки для всіх

У Darknet (анонімна мережа, в яку можна потрапити лише за допомогою спеціального браузера), розмістили десятки оголошень про продаж фальшивок в Україні. Продавці виставляють свої пропозиції в онлайн-магазинах. В одному місці можна купити чужі документи, наркотики, зброю, заборонене відео, банківські картки, знайти незаконне підробіток ще й купити підроблені банкноти.

Самі магазини працюють за принципом маркет-плейсів: самі нічого не продають, але надають продавцям майданчик, а покупцям гарантію, що продавці не обдурять. Ще близько 20 схожих магазинів, але вже без будь-яких гарантій, працюють у Telegram.

OBOZREVATEL зв’язався з кількома продавцями фальшивих купюр. Як і у звичайних магазинах, попередньо довелося пройти етап спілкування з роботом. Оплату приймають лише у криптовалюті. Для цього не обов’язково відкривати власний гаманець: можна просто переказати зі своєї банківської картки гроші в чужий криптовалютний гаманець.

Як розповсюджують фальшивки
Де шукають скарбників

«Наші фальшивки приймають у шести терміналах. У «Приваті» не приймають звичайно, якщо вам розповідають, що хоч у банк фальш несе і що будь-який банкомат з’їсть – це на**б», – розповідає продавець. За його словами, підробки, які він продає, приймають лише термінали старого зразка. За додаткову плату в кілька тисяч гривень можна отримати список таких терміналів і навіть SIM-картку та оформлений банківський гаманець одного з українських банків на підроблені документи. Мовляв, усе готове для того, щоби анонімно відмити кошти.

Напрошується питання: якщо фальшивки так легко збути, чому їх продають за третину від номіналу, а не самостійно відмивають. Але відповідь очевидна: найлегше потрапити саме на етапі збуту. Після покупки виявиться, що термінали (як мінімум абсолютна більшість) такі гроші не приймають, а якщо потрапити разом з ними в магазин, можна отримати реальний термін за поширення фальшивок. А це, згідно зі ст. 199 ККУ, від трьох до семи років ув’язнення.

Продавці заявляють, що використовують власний друкарський верстат, який нібито здатний повторити частину захисних елементів. Насправді абсолютна більшість фальшивок – вкрай низької якості.

Доставляють підробки за допомогою кладменів: це кур’єри, які ховають «товар» у вказаному продавцем районі. Кладменам пропонують зарплату у розмірі близько 2 тис. грн на день (залежить від кількості доставок). Таких кур’єрів наймають у всій країні. Для роботи їм потрібно залишити заставу у розмірі 30 доларів (їх обіцяють повернути після успішних доставок). Фальшивки вони забирають на «Новій пошті», а розносять та ховають у дворах у тих районах, які вказують покупці.

Продають не лише фальшивки

«Я з другого разу виїхав. Мене так на кордоні довго допитували. Запитували, а як я ремонтуватиму машину. Я кажу: я ж тільки прижену її, не ремонтуватиму, якщо що, в СТО повезу. Запитували, чому мій волонтерський фонд у Запоріжжі, а я з київською пропискою. На кордоні розвернули і вимагали повернутися з оригіналами документів. Хоча через Шлях все було зареєстровано», – розповідає киянин Єгор.

Декілька днів тому він незаконно поїхав за кордон. Вдруге молодик повернувся вже на інший пропускний пункт з оригіналами документа від волонтерського фонду. Така поїздка коштувала йому 1200 доларів: у Telegram-каналі знайшов оголошення, зв’язався з продавцями. Єгор, згідно з документами, мав пригнати до України авто для фронту. Насправді він втік до своїх батьків, котрі виїхали за кордон ще 24 лютого.

Сотні та тисячі українців уже встигли незаконно перетнути кордон. Хтось знаходив можливості підкупити прикордонників, інші використовували схеми нібито легального виїзду. Оформляли документи на навчання у європейських вишах, отримували документи нібито волонтерів. Єгор показав OBOZREVATEL Telegram-канал, де купив документи для виїзду. Адміністратори опублікували десятки хвалебних відгуків: чоловіки дякували за швидке підроблення документів, на виправдання ділилися враженнями про те, як багато чоловіків виїжджає з країни.

Ми передали дані про Telegram-канал правоохоронцям. Проте подібних оголошень у соцмережах: десятки. Продаж можливості виїхати за кордон перетворили на бізнес. І кількість охочих використовувати такий спосіб не зменшується. Хтось вирішує возз’єднатися з дружинами, батьками, інші – тікають туди, де немає війни, обстрілів та військків на вулицях.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *