В Україні масово розповсюджують фальсифікат горілки та цигарок: розкрито схеми та названо реальні масштаби

В Україні на другий рік повномасштабної війни збільшилась частка тіньового ринку підакцизної продукції. Бюджет щороку недоотримує десятки мільярдів гривень у ситуації гострого дефіциту. Водночас добре відомі і компанії, які виробляють та збувають без сплати акцизів алкогольну та тютюнову продукцію, і чиновники, які за це відповідають.

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев ініціював рішення свого комітету, яке має дати поштовх у боротьбі з ухиленням від сплати акцизів. У коментарі OBOZREVATEL він також анонсував: якщо ситуація не зміниться, комітет вимагатиме «кадрових рішень». Про те, які масштаби фальсифікату і хто від цього страждає – читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

В Україні масово продають фальсифікат цигарок, горілки та пального: ситуація лише погіршується

«Ситуація на ринку досить погана. Я не знаю, чи в курсі правоохоронці, але за три місяці нелегальний спирт подешевшав з 90 до 50 грн. Заводи відкрилися. Я не розумію, чому через 30 років після проголошення незалежності та на другий рік великої війни повинні констатувати про існування організованих груп», – каже Данило Гетманцев.

Обсяг нелегального ринку зростає. Це стосується і алкоголю, і тютюну, і пального. Найважча ситуація – з алкоголем, але також зростають інші тіньові ринки. Держава недоотримує десятки мільярдів гривень. І це в період, коли більшість бюджетних статей фінансують коштом міжнародних кредитів та грантів.

На засіданні профільного комітету, на якому був присутній і OBOZREVATEL, Гетманцев озвучив плачевну статистику. Наприклад, Київська група може виробляти на місяць 219 тис. декалітрів безводного спирту (дал б.с.), але офіційно виробила лише 83 тис. Житомирська – 111 тис. дал, проте офіційно виробила нуль. Харківська група – 522 тис. дал, офіційно виробляється всього 83 тис. дал.

Який обсяг нелегального ринку в Україні

Побічно ці цифри підтверджують: не весь спирт потрапляє на легальний ринок. Хоча без підтверджень стверджувати це не можна. У двох компаній також є російське коріння (OBOZREVATEL найближчим часом вивчить цю інформацію, а також назве ті підприємства, які все ще належать росіянам).

«Рішення комітету ще не підписано. Ми рекомендуватимемо Державній податковій службі, митниці, правоохоронним органам разом провести контроль виробництва спирту, тютюнових виробів, пального. Вони мають провести заходи щодо контролю, перевірити хронометраж на всіх підприємствах», – каже Гетманцев. Якщо контроль не допоможе, комітет звертатиметься до уряду з рекомендацією ухвалити «кадрові рішення».

За оцінками Гетманцева, щорічно бюджет втрачає через тіньовий ринок підакцизних товарів близько 30 млрд грн (цифра може сягати 1 млрд доларів). Фактично на ринку діють злочинні групи, ймовірно, у змові з правоохоронцями.

У випадку зі спиртом силовикам відомі всі підприємства з галузі. На кожному встановлено камеру, яка нібито має фіксувати, куди і скільки продукції відвантажується. 150 працівників податкової працюють на постах, повинні стежити за тим, чи не вивозять невраховану продукцію. Однак записи з камер не надходять до центрального апарату податкової та, ймовірно, ніде не зберігаються.

У кустарних умовах виробляють близько 10 тис. коробів сигарет (по 500 пачок у кожному). Фальсифікують і міжнародні торгові марки, і українські. Контрафактні цигарки продають як у країні, так і за кордоном. Лише у столиці працюють кілька сотень подібних точок продажу.

Контрафакт цигарок та спиртних напоїв можна купити і в інтернеті. Онлайн працюють великі магазини, які пропонують товар за низькими цінами. Білий бізнес, який сплачує акцизи, податки, офіційно працевлаштовує співробітників та дотримується всіх вимог, таку ціну запропонувати не може. В результаті паралельно працюють два ринки: білий, за допомогою якого фінансується бюджет, та сірий, який своїми хабарями фінансує корупціонерів.

Де продається фальсифікат

Лише у Києві працюють близько 300 точок продажу контрабандних цигарок. Крім того, тютюнові вироби без акцизів можна придбати на десятках різних сайтів. Продавці відверто заявляють, що продають цигарки без акцизів. На деяких із них є маркування Duty Free (тобто продавати їх можна лише у зоні після паспортного та митного контролю).

В Україні продають фальсифікат цигарок

В інтернет-магазинах також можна купити «горілку в тетрапаках», хоча продаж міцного алкоголю в такій тарі заборонено. Ціни – в рази нижчі за ринкові. Такі магазини продовжують працювати. Вони одержують спирт із заводів, які незаконно відпускають свою продукцію без урахування продукції.

Скільки коштує фальсифікат горілки

Тіньовий ринок підакцизних товарів не може працювати без заступництва правоохоронців. Ті, хто має контролювати виробництво, заробляють на контрабанді. Гетманцев упевнений: політична воля покінчити з контрабандою є, і про це неодноразово заявляв президент Володимир Зеленський. Контролюючі органи мають практично всі можливості для того, щоб закінчити масштабну контрабанду.

Україна не зможе стати членом ЄС, не навчившись дотримуватись законів і сплачувати податки. З одного боку, на контрабанді заробляє сірий бізнес та корупціонери, з іншого боку – їхніми послугами користуються й самі українці. Замість того, щоб повідомити поліцію про незаконну точку реалізації підакцизних товарів, частина споживачів воліє купувати продукцію там, де дешевше. Однак у результаті страждають від контрабанди всі: бюджет України, а це гроші на армію, втрачаються десятки мільярдів гривень. А це гроші на зарплати військовим, на озброєння та постачання.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *