Задокументовано тисячі сексуальних злочинів російських окупантів в Україні, винні мають постати перед судом, – представниця ООН

Спеціальна представниця Генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства в умовах конфліктів Праміла Паттен заявила, що з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну задокументовано тисячі випадків сексуального насильства з боку окупантів. Злочини було скоєно як проти жінок, так і проти чоловіків та дітей.

Йдеться про різні види насилля: роздягання, зґвалтування, побиття, примус до сексуальних дій та інше. Про це Паттен сказала у суботу, 4 березня, під час пресконференції United for Justice («Об‘єднані заради справедливості»), передає «Укрінформ«.

Вона наголосила, що всі окупанти, винні у цих злочинах, мають понести відповідальність за них та постати перед судом. Це має бути зроблено максимально оперативно.

«Ми маємо поєднати зусилля, щоб притягнути винних у цих злочинах до відповідальності, і зробити це швидко. Без цього важко уявити справжнє правосуддя над злочинцями та справедливість для їх жертв, це є нашим моральним обов’язком», – сказала спецпредставниця.

Задокументовано тисячі сексуальних злочинів російських окупантів в Україні, винні мають постати перед судом, – представниця ООН

Для того, аби покарати ґвалтівників, необхідні зусилля українських законодавців – треба вдосконалити Кримінальний кодекс, особливо у сфері захисту свідків та потерпілих. Також у правоохоронних органах України, вважає Паттен, варто збільшити кількість співробітників-жінок. Вони зокрема можуть надавати психологічну допомогу жертвам сексуального насильства, від якого найчастіше потерпають саме жінки.

Минулого року представниця ООН побувала в Києві та підписала з урядом України договір про співпрацю. У ньому йдеться про підтримку зусиль українських правоохоронців із реагування на сексуальні злочини в умовах війни, включаючи їх розслідування, покарання злочинців та надання допомоги й захисту жертвам насильства.

«Ми маємо обговорити дуже конкретні заходи, які дозволять зосередити увагу саме на тих, хто вижив після таких злочинів та може давати свідчення, надати їм захист та психологічну допомогу. Не може бути справедливості та відповідальності, якщо справи про сексуальне насильство в умовах війни не будуть обговорюватися в суспільстві та не передаватимуться в суди. На жаль, як ми знаємо, таке трапляється дуже часто, з різних причин», – додала Паттен.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *