Нардепи ухвалили в першому читанні законопроект про акциз на пальне

Цього тижня народні депутати Верховної Ради у першому читанні ухвалили законопроект № 7668-д, який передбачає введення в Україні акцизу на паливо. Про це свідчать дані сайту українського парламенту.

Якщо народні обранці надалі у другому читанні ухвалять цей проект закону, а президент Володимир Зеленський його підпише, то в Україні знову потрібно буде платити акциз на паливо, який скасували у березні 2022 року, щоб в умовах війни наповнити ринок бензином й дизельним паливом та стримати зростання цін.

Щоправда, у цьому випадку акцизи будуть дещо іншими. Так, очікується, що у разі затвердження законопроекту № 7668-д у другому читанні акциз на бензин та ДП становитиме 100 євро за 1000 літрів. А ось акциз на автогаз буде таким самим, як до початку війни з РФ — 52 євро за 1000 літрів.

Нардепи ухвалили в першому читанні законопроект про акциз на пальнеНагадаємо, Кабмін спочатку пропонував, щоби був єдиний акциз на всі види автомобільного палива — 100 євро за 1000 літрів. Однак у цієї ідеї виявилося багато противників, і народні депутати її теж не підтримали. Головна претензія – акциз на автогаз має бути меншим, ніж на бензин та дизельне паливо.

Тепер законопроект №7668-д підготують до другого читання, після чого його винесуть до сесійної зали Верховної Ради на обговорення.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *