На фронті щодня гинуть до сотні українських захисників, — Міноборони

Міністр оборони Олексій Резніков розповів про тяжку ситуацію на фронті, зазначивши, що щодня гинуть до сотні українських захисників та до півтисячі поранених. Водночас українські військові посилили берегову оборону та очікують на постачання нової техніки.

За його словами, ключовим стратегічним рішенням минулого періоду стала зміна філософії у Міноборони, а саме переведення ЗСУ на важке озброєння, що використовується державами-членами НАТО. 

«У першу чергу це стосується артилерії, яка відіграє визначальну роль. Ми чітко усвідомлювали вже на початку березня, що під час інтенсивної війни з Росією наші ресурси виснажуються, і в існуючих запасах є незіставними з противником. Спиратися виключно на радянську зброю – це був би заздалегідь програшний шлях. Тому, звертаючись за допомогою до партнерів, ми ініціювали постачання артилерії 155-мм калібру та інших важких озброєнь», — йдеться у повідомленні. 

З початку війни Україна від партнерів отримала близько 250 бронемашин західних зразків, а саме М113 ТМ, М113 YPR-765, Bushmaster, Mastiff, Husky, Wolfhound тощо. Також найближчим часом очікується поставка серйозних БПЛА. 

«Берегову оборону посилено надзвичайно ефективними комплексами Harpoon, які в поєднанні з нашими «Нептунами» вже змушують ворожий флот триматися на відстані, щоб не повторити долю флагмана ЧФ РФ – крейсера «Москва». Я вже можу не згадувати ПЗРК (Stinger, Starstreak, Mistral, Piorun, Grom тощо), ПТРК (NLAW, Javelin, Milan тощо) і гранатомети (Panzerfaust, Carl Gustaf, АТ4, RGW-90 HH / MATADOR та ін.) – їх тисячі, це загальновідомо» — йдеться у повідомленні. 

Олексій Резніков наголосив, що російський «Молох» має у запасі ще багато засобів для пожирання людських життів задля задоволення свого імперського его. Тому Україні конче потрібне важке озброєння. 

Він назвав наступні цілі України: 

  • отримати значну кількість РСЗВ зразка НАТО та боєприпасів до них;
  • забезпечити повне заміщення деяких існуючих калібрів радянського зразка (гармати зношені, снаряди не виробляються або їх дуже мало) на платформи, які поширені в країнах НАТО і забезпечені боєприпасами;
  • домовитись з партнерами про перехід до постачання не у вигляді окремих платформ, а у вигляді цілісних підрозділів, що відразу готові до виконання бойових завдань; 
  • залучити сотні одиниць важкої бронетехніки, без якої неможливий ефективний контрнаступ; 
  • отримати бойові літаки та засоби ППО/ПРО для захисту нашого неба.

Варто зазначити, що Росія серйозно робить ставку на другу фазу війни, яка вже почалася, тому поки невідомо, коли будуть можливі наступні прямі мирні переговори з РФ. 

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *