«ПВК Редан» vs «офніки». Чому підлітки почали влаштовувати масові бійки і до чого тут росія

Молодіжна субкультура під назвою «ПВК Редан» останніми днями почала набувати поширення в Україні. У низці міст правоохоронці вже запобігли бійкам підлітків з «ворожих кланів» — так званих неформалів та офніків. hromadske з’ясувало, що це за рух, звідки він пішов, чого прагне і який стосунок до цього має росія.
1

З чого все почалося?

Рух зародився в росії. Перший випадок масової бійки підлітків стався в московському ТЦ «Авіапарк» 22 лютого. Схоже, конфлікт виник між двома ворожими субкультурами. Представники однієї з них були в чорних куртках із зображенням павука на спині та з довгими чубчиками, іншої — коротко підстрижені й у спортивних костюмах.

Як потім стало відомо, бійка в ТЦ — не єдиний такий випадок. Протягом останніх кількох днів у росії вже декілька разів затримували групи підлітків через бійки. Хлопці та дівчата з павуками на спинах називають себе «ПВК Редан», а їхніми противниками зокрема є вже давня субкультура «офніків».

2

Що таке «ПВК Редан» і яка її мета?

Представники субкультури, з якими нам вдалося поспілкуватися, стверджують, що не асоціюють себе з приватною військовою компанією: абревіатуру взяли для епатажу. А ось друга частина назви — промовиста. У японських коміксах Hunter x Hunter одного з головних персонажів звуть Геней Редан, і він є ватажком банди під назвою «Павуки». Схоже, саме їхній символ копіюють «реданівці». 

Стрижень субкультури становлять якраз «анімешники» — поціновувачі мультфільмів японської культури. «Реданівці» пояснюють, що їхній рух довго «наростав» і «дозрівав», а причиною його стали «постійні нападки “офніків” на неформалів». 

«Офніки» — це субкультура, яка асоціюється з агресивною поведінкою та пошуком приводів для бійки. Особливо в тих випадках, коли жертвою стає неформал. Вважається, що субкультура «офніків» сформувалася завдяки футбольним фанатам, які після матчів влаштовували сутички з шанувальниками команди суперників.

Отже, за словами «реданівців», через часті напади на них з боку «офніків» неформали почали самоорганізовуватися, щоб захистити себе, дати відсіч і «покласти край знущанням та побоям».

3

Невже таке є і в Україні?

Підлітків з атрибутами нової субкультури останнім часом помітили у ВінниціІвано-ФранківськуЛьвовіЛуцькуЖитомиріХаркові та інших містах. Правоохоронці завадили низці масових бійок, які планували організувати здебільшого неповнолітні неформали.

Те, що цей російський рух поширився на українську молодь, викладач японської мови та відеоблогер Борис Мороз вважає закономірним. Однією з причин, на його думку, є відсутність альтернативних субкультур. За словами Мороза, учасники «Редана» в росії створили «революційну ідеологію», в основі якої лежить ідея про те, що «неформали, які отримували люлів від гопників та ультрас, можуть зібратися гуртом і самі виписати люлів будь-кому». А тепер їх почали наслідувати українські підлітки.

«Це закономірно, бо українська аніме-спільнота поки що не створила власної ідеології, яка б іще й передбачала щось круте в очах підлітків. Українська аніме-спільнота вже рік концентрується лише на війні. Аж тут з’являється російська група «Редан» і пропонує ідею, яка допомагає зануритись у романтичне довоєнне життя з розбірками офніків та нефорів в естетиці аніме. Вибір 14-річної людини з Франківська чи Полтави тут зрозумілий», — написав Мороз.

4

росіяни накручують українських підлітків своїми ІПСО?

Саме так вважають у поліції. Правоохоронці стверджують, що провокування масових бійок серед молоді та підлітків — це спроба російських пропагандистів провести інформаційно-психологічну операцію та використати дітей для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні.

Однак самі представники субкультури з цим не погоджуються. Відповідаючи на звинувачення щодо російських ІПСО, вони кажуть, що «ніхто цілеспрямовано нікому нічого не пропонував», і додають, що російська влада також бореться з «ПВК Редан», зокрема розглядаючи проблему в державній думі тощо.

Українські «реданівці» зазначають, що їхній рух не має лідера, завдяки чому й перетікає в категорію субкультури. 

«По суті, “ПВК Редан” [в Україні] — це пабліки в Telegram, де люди домовляються і збираються на сходки», — каже один із представників руху. 

За його словами, усі чати й Telegram-канали були створені ентузіастами. А так звані сходки не мають початкової мети влаштувати бійку: люди зустрічаються, щоб поспілкуватися з однодумцями, а сутички виникають через переслідування з боку «офніків», запевняють у «Редані».

Хай там як, ці заходи ризиковані для здоров’я чи навіть життя неповнолітніх, тому правоохоронці почали працювати над тим, аби виявляти такі акції та запобігати сутичкам.

5

Що варто пам’ятати батькам?

У Ювенальній поліції України вважають, що іноді підлітки не можуть самостійно реалізувати бажання і знаходять своє місце в молодіжному угрупованні для самоствердження та самореалізації. Для цього підлітки й об’єднуються в неформальні групи.

За словами правоохоронців, деякі батьки навіть можуть не підозрювати, що їхня дитина належить до певної субкультури та може мати девіантну поведінку. Тому батькам радять робити таке:

  • спокійно, відкрито і прямо спілкуйтеся з дитиною. Надайте їй можливість говорити, коли вона буде до цього готова. Не підганяйте її;
  • якщо дитина розповідає, куди вона ходить і як проводить свій час, проявіть якомога повнішу обізнаність у цій темі. Виявляйте терпіння, наполегливість і доброзичливість для уникнення емоційного дискомфорту, недовіри чи агресії з боку підлітка;
  • опановуйте інтернет, зокрема заведіть власний акаунт у соцмережі й станьте там другом своїй дитині;
  • щотижня аналізуйте вміст сторінок дитини, уважно читайте її публікації, вивчайте групи, до яких вона приєдналася;
  • ознайомтеся з її віртуальними друзями, звертайте увагу на фото й відео, які викликають інтерес дитини, зокрема ті, що збережені, поширені або вподобані;
  • покажіть дитині, що вона вам небайдужа, що ви піклуєтеся про неї, та запропонуйте спільно провести час;
  • зосередьтеся на тому, щоб показати підлітку його переваги, знайдіть у нього сильні сторони, допоможіть йому побачити себе унікальною особистістю;
  • коли встановите з підлітком контакт і довіру, поясніть йому згубність і безперспективність деструктивної поведінки, підкріплюючи це відомими йому фактами. Допоможіть дитині зрозуміти ступінь ризику від деструктивної поведінки та невідворотної відповідальності за скоєне.

«Пам’ятайте, що в зону ризику проявів деструктивної поведінки потрапляють підлітки, яким бракує батьківської уваги та підтримки, а також ті, чиє перебування в інтернеті не контролюється», — наголошують ювенальні прокурори.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *