Платити за електроенергію можна менше: як встановити двозонний лічильник та перейти на нічний тариф

В умовах регулярних відключень світла та тотальної економії електроенергії в Україні багато споживачів переходять на використання енергоємних приладів уночі. Це може стати великою підмогою для збереження сімейного бюджету: якщо звернутися до постачальника струму та встановити двотарифний лічильник «день-ніч», тариф вночі буде вдвічі нижчим.

Крім того, в опалювальний сезон традиційно зростає витрата електроенергії, а відповідно платіжки за неї. OBOZREVATEL розповідає, як менше платити за світло.

Скільки коштує електроенергія, якщо є двотарифний лічильник?

Двохзонні лічильники «день-ніч» запрограмовані на два режими обліку – залежно від часу доби. Ніч у розрізі обліку електрики триває з 23:00 до 7:00 і оплачується за тарифом удвічі нижчим за денний. Вдень вартість електроенергії залишається на звичайному рівні.

Станом на осінь 2022 року денний тариф (з 7 ранку до 23 ночі) такий:

  • до 250 кВт-год на місяць – 1,44 грн/кВт;
  • більше 250 кВт-год на місяць – 1,68 грн/кВт.

Відповідно, нічний тариф (з 23 ночі до 7 ранку) складає:

  • до 250 кВт-год на місяць – 0,72 грн/кВт;
  • більше 250 кВт-год на місяць – 0,84 грн/кВт.

Як встановити двозонний лічильник?

Двохзонний лічильник можна купити самостійно або свого оператора електроенергії при замовленні послуги із заміни лічильника. Ціна залежить від моделі, 2022 року в середньому це 2000-3000 грн.

Перед самостійною покупкою приладу у будь-якому випадку потрібно звернутися до компанії, якою ви платите за світло, – там скажуть, які моделі підходять. Також саме постачальник займатиметься встановленням пристрою, його реєстрацією та укладанням «двотарифного» договору зі споживачем. Алгоритм дій такий:

  • Подати заяву про зміну тарифу. Знадобиться паспорт, ІПН та чинний договір на постачання електроенергії.
  • Оплатити послугу з встановлення нового лічильника та отримати список сертифікованих моделей.
  • Придбати пристрій обліку самостійно або у постачальника електрики.
  • Провести процедуру установки нового пристрою у постачальника електроенергії.
  • Викликати майстра від електромережі для заміни лічильника, він розпломбує старий лічильник, встановить та опломбує новий. Після завершення робіт вимагайте акту.

Як правильно знімати показання двотарифного лічильника та здавати їх?

Після встановлення та програмування лічильника постачальник електроенергії укладає із споживачем договір. Тому в особистому кабінеті абонента з’являється розподіл на зони. Щоб правильно зняти та скласти показання лічильника, потрібно скористатися дисплеєм приладу.

Двотарифний лічильник електроенергії прямо на своєму екрані індексує «день» та «ніч» особливими відмітками. Коди можуть відрізнятись в залежності від виробника. Найпопулярніші:

  • Т1 – «день» та Т2 – «ніч»;
  • Е1 та Е2
  • Т11 та Т12;
  • 5.8.1 та 1.5.8.2;

Якщо на вашому приладі обліку вказані інші індекси, потрібно дізнатися про їхню розшифровку. Зазвичай це легко робиться на сайті виробника.

Дисплей електролічильника з двома тарифами

Облік електроенергії з кожної зоні відображаються послідовно. Тобто абоненту потрібно просто по черзі записати значення за тарифами «день» та «ніч». Щоб передати показання двотарифного електролічильника, потрібно записати лише цифри до коми. Їх і слідує вписати у відповідні графи в особистому кабінеті на сайті постачальника.

Самостійно середньодобовий тариф визначати не потрібно! Його розрахує постачальник електроенергії після подачі показань щодо кожної із зон.

Вносити показання потрібно до певної дати. Зазвичай це період із 1 по 5 число місяця, наступного за звітним. Але щоби точно зробити все правильно, уточніть терміни подачі даних у свого постачальника.

Скільки можна заощадити, якщо замінити лічильник?

Для прикладу візьмемо сім’ю із трьох осіб, які живуть у квартирі з електроплитою та бойлером та споживають 300 кВт-год електроенергії на місяць. Якщо у них немає двотарифного лічильника, весь цей обсяг оплачується за денним тарифом (1,68 грн), – на 504 грн.

Якщо половина електроенергії споживатиметься вночі (наприклад, тільки в цей час включатиметься бойлер, пральна та посудомийна машини, хлібопічка та інші енерговитратні прилади), то 200 кВт будуть оплачуватись за нічним тарифом (0,84 грн). За споживання з 23:00 до 7:00 до цього часу доведеться заплатити 168 грн, і стільки ж за денне. Тобто у сумі – 336 грн.

Таким чином, лише за один місяць можна заощадити понад 160 грн. Окупність двозонного лічильника ціною 2000 грн за такого споживання складе близько року, після чого почнеться чиста економія. Також важливо враховувати, що тарифи можуть підвищити, тоді термін окупності скоротиться.

Чи потрібний тритарифний лічильник?

Тризонний лічильник дає ще один різновид добового обліку споживання електроенергії. У цьому випадку йде поділ не на «день-ніч», а на «день», «ніч» і «пікові години» вранці та ввечері.

Головна відмінність від двоонного обліку полягає у тарифах. Вночі електрика буде ще дешевшою, ніж у двозонному тарифі, зате у пікові години платити доведеться більше, ніж зазвичай:

  • з 8:00 до 11:00 та з 20:00 до 22:00 ціна струму множиться на 1,5;
  • з 7:00 до 8:00, з 11:00 до 20:00 та з 22:00 до 23:00 діє стандартний тариф;
  • з 23:00 до 7:00 тариф множиться на 0,4.

Відповідно, тритарифний облік найкраще підійде тим, хто живе не у стандартному графіку дня. Тобто практично не користується електроприладами в традиційний піковий години перед роботою і після неї.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *