Повітряний десант під Броварами

В середині 30-их років минулого століття, під Броварами були проведені перші у світі військові маневри з використанням масового повітряного десанту, складовою частиною якого було також перекидання повітрям бронетехніки та автомобілів. Ініціатива проведення цього грандіозного за розмахом заходу належала командуючому військами Київського військового округу Йоні Якіру. Видовище, за яким спостерігали сотні людей, а серед них – відомі партійні, державні і військові діячі Радянського Союзу і Української РСР – було вражаючим. 1200 десантників, приземлившись, захопили плацдарм, на який одразу ж стали сідати транспортні літаки. Ними прибуло іще 2500 піхотинців, артилеристів, солдатів мотомеханізованих частин і техніка.

Про навчання військ КВО у 1935 році було знято навіть фільм у 8-ми частинах, який мав промовисту назву «Битва за Київ». Ця стрічка нині зберігається у Державному архіві кіно фотодокументів України. Але проведення київських маневрів було покликане не тільки для перевірки боєздатності нового роду військ. У першу чергу ці навчання мали продемонструвати країнам Заходу міць радянських збройних сил та їх готовність оперативно діяти за будь-яких обставин. З цією метою до Броварів були запрошені представники ряду іноземних армій. Серед них – військовий аташе Франції бригадний генерал Луазо, начальник Генерального штабу чехословацької армії генерал Людвик Крейчі, італійський генерал Монті та німецький аташе полковник Курт Штудент. Незабаром Луазо сказав кореспонденту газети «Правда»: «Парашутний десант великої кількості, побачений мною особисто під Києвом, я вважаю фактом, що не має прецеденту в світі…». І далі – про теплий прийом, що його зустріли французький генерал і його супутники на українській землі: «В цьому я бачу найкращий доказ щирої симпатії народів Радянського Союзу до моєї країни».  А от присутній на маневрах німецький полковник Штудент зробив для себе відповідні висновки і уже через три роки сформував у Німеччині перший парашутно-десантний підрозділ, який сам і очолив. З початком Другої світової війни парашутисти Курта Штудента, узявши на озброєння методи і досвід Червоної армії, ефективно діяли у Чехословаччині, Польщі, Норвегії, Голландії, Бельгії, а у 1941 році, керовані своїм командиром, захопили острів Кріт. Чим немало нашкодили англійцям. Під враженням цих блискучих операцій до формування своїх десантних підрозділів узялися Італія та інші країни західного світу.

Курт Штудент незабаром зробив блискучу кар’єру військового – дослужився до звання генерал-полковника, став командуючим Повітряно-десантними силами Німеччини. Спокійно дожив віку у Західній Німеччині. Ім’я Курта Штудента внесено до переліку 100-а найвизначніших полководців усіх часів і народів.

Командарм Йона Якір, з чиєї «легкої руки» було здійснено масовий повітряний десант під Броварами, у 1937 році засуджений, як «ворог народу» і розстріляний.

 

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *