Потепліло, але ситуація зі світлом у Києві не змінилася: в YASNO розвіяли міф про «експорт електроенергії»

У Києві не змінилася ситуація зі світлом навіть попри потепління погоди. Відключення електрики іноді все так само відбувається не за графіками.

У YASNO розвіяли міф про «експорт електроенергії» та пояснили механізм відключення світла. Про це повідомив гендиректор Yasno Сергій Коваленко на своїй сторінці у Facebook.

«Сьогодні на вулиці трохи потепліло, проте обмеження на Київ залишилися такими ж, як і були вчора. Колеги намагаються відключати за графіком, однак у ранкові та вечірні піки користувачам укладатися досить складно. Тому відключати доводиться більшими групами», – пояснив він.

Коваленко зазначив, що деякі українці говорять про «експорт електроенергії» та спростував цей факт. З його слів, комерційного експорту немає.

«На дешбордах з ENTSO-E ми бачимо так звані синхронні перетікання в системі. Ось у чому їхній сенс. Україна стала учасницею європейської енергетичної системи навесні минулого року. Тому європейські країни можуть користуватися нашими мережами для передачі електроенергії між собою, що й відбувається», – додав голова компанії.

Також, за його словами, в Україну зараз імпортується більше електроенергії, ніж віддається назад до Європи.

«І це нормально. Тому що наше покоління зараз не може виробляти необхідну кількість електроенергії, щоб закривати попит. Крім того, нещодавно бізнес отримав можливість імпортувати електроенергію з Європи для використання», — зазначив Коваленко.

Гендиректор Yasno розповів, що якщо велике виробництво, наприклад, непобутовий клієнт, для харчування якого використовується окрема лінія, імпортуватиме для себе електроенергію на рівні власного споживання у вересні 2022 року, то він не братиме участі у стабілізаційних відключеннях.

«Звичайно, якщо мережі дозволять безперешкодно постачати світло в ці бізнеси, і не буде локальних аварій. Це дозволить звільнити більше потужності українського покоління, яке можна буде розподілити на побутових споживачів та знизити кількість та тривалість відключень», – резюмував Коваленко.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *