Приватизація земельної ділянки: що таке кадастровий номер і для чого він потрібен — пояснює експерт

За результатами опитувань, які неодноразово проводила консалтингова компанія «Земельний фонд України», актуальним серед українців залишається питання про те, як отримати ділянку землі. Першочерговим завданням, що стоїть перед бажаючим це зробити, є самостійне отримання інформації з публічної кадастрової карти та пошук вільної земельної ділянки. Приватизація земельної ділянки: що таке кадастровий номер і для чого він потрібен — фото: Юрій Кошовий Інженер-землевпорядник, партнер «Земельного фонду України» Юрій Кошовий відповів «Коментарям» на наступні питання.

Що таке кадастровий номер?

Кадастровий номер земельної ділянки — це індивідуальний цифровий код (номер) земельної ділянки, що не повторюється на всій території України. Присвоюється він земельній ділянці з метою йо її ідентифікації, та зберігається за ним протягом усього часу існування такої ділянки під час її формування. Експерт зазначає, що відповідно до статті 79-1 Земельного кодексу України, формування земельної ділянки передбачає визначення її площі, меж та внесення інформації про нього до Державного земельного кадастру. Формування земельних ділянок здійснюється: — в порядку їх відведення (проекти землеустрою; — шляхом поділу або об’єднання раніше сформованих земельних ділянок (технічна документація); — шляхом інвентаризації земель (технічна документація). Земельна ділянка вважається сформованим з моменту присвоєння їй кадастрового номера, який складається з 19 цифр. Структурні елементи кадастрового номера земельної ділянки відокремлюються один від одного двокрапкою. За словами Юрія Кошового, цифри в кадастровому номері не випадкові: — Перші 10 цифр визначають межі адміністративно-територіального устрою України (тобто населений пункт; — Наступні 2 — номер кадастрової зони щодо адміністративної області; — наступні 3 — номер кадастрового кварталу щодо кадастрової зони; — наступні 4 — це код земельної ділянки (місцезнаходження земельної ділянки) щодо кадастрового кварталу. «Земельні ділянки, які вже сформовані, і яким присвоєно кадастровий номер, відображаються на публічній кадастровій карті. Для цього необхідно у вікні для пошуку вказати 19 цифр кадастрового номера. Двокрапки ставити не потрібно, вони з’являються там автоматично і тоді на публічній кадастровій карті з’являється позначка, яка вказує на земельну ділянку, який ви шукаєте. Сам же земельну ділянку підсвічується блакитним кольором, і з’являється коротка його характеристика (інформація), а також перелік послуг, якими можна скористатися за вказаною земельною ділянкою», — продовжує фахівець.

Для чого потрібен кадастровий номер земельної ділянки та проблеми його відсутності?

Фахівець стверджує, що відповідно до Закону України «Про реєстрацію речових прав» земельна ділянка належить до об’єктів нерухомого майна, тому при продажу (крім земельних ділянок сільськогосподарського призначення на які діє заборона на відчуження), оформлені спадщини й т.п., виникають проблеми у зв’язку з відсутністю кадастрових номерів в державних актах старого зразка. Адже відповідно до вимог чинного законодавства України кадастровий номер є обов’язковою умовою для здійснення юридичних дій, пов’язаних із земельною ділянкою. «Звертаю вашу увагу, що власники державних актів всіх зразків, в тому числі державних актів, які не містять кадастрового номера, дійсні, поки у власника такого акту не виникне бажання зробити цивільно-правову угоду. Тоді оригінал державного акту залишається у нотаріуса, який вчинив відповідну дію і видає новому власнику майна виписку з державного реєстру прав», — говорить фахівець. На сьогодні земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, повинні мати кадастровий номер, а інформація про таку ділянку, її кадастровий номер і відповідні характеристики відображатися на публічній кадастровій карті України. Відповідно до статті 132 Земельного кодексу України та відповідно до частини 6 статті 120 Земельного кодексу України, істотною умовою договору, який передбачає набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, є кадастровий номер земельної ділянки.

Як присвоїти кадастровий номер земельній ділянці?

За словами Юрія Кошового, необхідно звернутися до фахівців, тобто до землевпорядної організації, яка виконує геодезичні та землевпорядні роботи та розробляє технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та обмінний файл (формату XML). Державна реєстрація земельної ділянки здійснюється шляхом відкриття Поземельної книги в паперовому та електронному вигляді. Номер Поземельної книги відповідає кадастровому номеру земельної ділянки.

Источник: https://money.comments.ua/

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *