Українцям мають різко перерахувати пенсії через інфляцію: озвучено цифри

В Україні 2023-го через різку інфляцію цього року мають значно підвищити пенсії. Мінімальний розмір, якщо у бюджеті знайдуть кошти, мають збільшити до 2783 грн. Водночас якби Кабмін використав дані щодо фактичного розміру прожиткового мінімуму, наступного року мінімальну пенсію могли б підвищити до 5269 грн.

Про те, як і чому можуть перерахувати пенсії, читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Пенсіонери постраждали від інфляції найбільше: як мають перерахувати

Різка інфляція насамперед вдарила по найменш забезпечених – пенсіонерах. Драйвером інфляції стало подорожчання продуктів, коли левова частка українських пенсіонерів витрачає майже всі свої гроші на їжу. Закон захищає українців на заслуженому відпочинку від різкого стрибка цін (щоправда, з великим запізненням). Для цього мінімальну пенсію мають підвищувати на рівень торішньої інфляції, а всі виплати перераховувати щорічно з урахуванням зростання зарплат та показника зміни вартості споживчого кошика.

Обидва механізми припускають, що підвищення соціальних виплат, розмір яких відповідає рівню зростання цін, очікується лише наступного року. Співрозмовники OBOZREVATEL в уряді кажуть: індексацію пенсій обов’язково передбачать у проєкті бюджету на 2023 рік. Ось тільки впевненості у тому, що гроші на таке підвищення буде, немає ані в уряді, ані в Раді.

Зараз ніхто не береться передбачити, як розвиватиметься війна. А саме від цього залежатиме можливість бюджету фінансувати соціальні витрати. Але навіть якщо індексація відбудеться, кардинально ситуацію це не змінить. І ось чому.

  • Мінімальна пенсія ще більше відстане від рівня реального прожиткового мінімуму

З 1 липня українці мають отримувати пенсію у розмірі не менш ніж 2027 грн (у разі виконання вимоги щодо стажу та досягнення певного віку – це 3000 грн). У грудні мінімальну пенсію збільшать до 2093 грн.

Насправді фактичний прожитковий мінімум у січні цього року вже був на рівні 3962 грн (дані Мінсоцу). Орієнтовно розмір інфляції може становити близько 33%, тож уже до кінця року ця цифра може бути на рівні 5269 грн.

Можливості підвищити пенсії до такого рівня немає. Навіть якщо індексацію проведуть за чинними правилами, мінімальна пенсія у наступному році збільшиться приблизно до 2783 грн. Хоча якщо в бюджеті не знайдуть гроші на індексацію, підвищення можуть «заморозити», відкласти, або можуть знизити розмір.

До чого призведе таке підвищення? Якщо додаткової індексації не буде і пенсіонери отримуватимуть від 2783 грн, це буде лише половина від необхідної для реалізації базових потреб сума. Усі українці на заслуженому відпочинку, які отримуватимуть менш ніж 5269 грн, фактично опиняться за межею бідності (або вже там перебувають).

  • Індексація, якщо вона станеться, постраждає від падіння зарплати

У березні вже кілька років поспіль українцям перераховують пенсії на певний відсоток. Цей відсоток рахується як сума від половини торішньої інфляції та половини від середнього за три роки зростання зарплат.

З одного боку, інфляція очікується на рівні 33% – і це вже має гарантувати індексацію щонайменше на 16%. Але з іншого боку, Держстат перестав підрахувати розмір зарплати і поки що не відомо, якою буде ця цифра. А головне – чи вистачить грошей на таку індексацію.

Гроші на пенсію одержують за рахунок зарплат військових

Пенсійний фонд, незважаючи на падіння ринку праці, отримує значні надходження, пояснює старша наукова співробітниця Інституту демографії та соцдосліджень при НАН Лідія Ткаченко. Справа в тому, що сотні тисяч українців отримують високу білу зарплату, захищаючи країну у складі ЗСУ. Саме відрахування з їхніх зарплат і дозволяють зберігати стабільну ситуацію із наповненням бюджету ПФУ.

«У решті секторів зарплати знизилися, але за рахунок великого контингенту з досить високими зарплатами плани надходження ЄСВ виконуються і мало не перевиконуються. Гроші ж відразу надходять до ПФУ, і ПФУ не може нікуди їх витратити, тільки на виплату пенсій», – пояснює Ткаченко.

Скільки отримує ПФУ

За січень-липень 2022-го Пенсійний фонд отримав 216,4 млрд грн, а за аналогічний період минулого року лише 187,7 млрд грн. Доходи зростають щомісяця. Наприклад, лише у липні ПФУ отримав 33,2 млрд грн (а в липні 2021-го – 27,9 млрд грн). У той час як економіка України руйнується, падає ВВП, бюджет фінансується за рахунок міжнародних грантів та кредитів, фінансова ситуація у ПФУ значно покращилась.

Єдина можливість забезпечити стабільну виплату пенсій – забезпечити зростання зарплат після закінчення війни. Важливо тут також додати, що і після перемоги у війні на українців чекає складний період. Демографічна ситуація залишатиметься складною протягом десятиліть (біженці, які постраждали внаслідок війни, зниження народжуваності, яке особливо яскраво проявиться через рік після початку повномасштабної війни).

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *