Українців попередили про майбутнє зростання цін на продукти: що подорожчає найбільше

Минулого року після початку повномасштабної війни у країні помітно подорожчали практично всі продукти. Економісти попередили українців про те, що у 2023-му ситуація не стане кращою. Стало відомо, ціни на які товари зростуть найбільше.

Аналітики вважають, що у поточному році на вартість продуктів вплинуть багато факторів, серед яких витрати підприємств на альтернативні джерела електроенергії через перебої зі світлом.

Економічний експерт Олег Пензін заявив, що найближчим часом не слід чекати на здешевлення будь-яких асортиментних позицій. Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу наголосив, що інфляція очікується на рівні 28%. Продукти подорожчають ще більше, до чого потрібно бути готовими.

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук вважає, що причин зростання цін багато, і говорити про їхнє зниження на тлі атак окупантів на енергосистему України не доводиться.

Пензін нагадав, що овочі традиційно подорожчають через сезонний фактор. Потрібно враховувати те, що велика кількість продукції не надійде з півдня Запорізької та Херсонської областей.

«Треба розуміти, що овочі будуть дорожчати досить сильно. Напевно, ми побачимо досить велике зростання цін на олію. Швидше за все, побачимо і подорожчання хлібопродуктів. І це пов’язано, зокрема, і з блекаутами», – пояснив аналітик.

Украинцев попередили про майбутнє зростання цін на продукти: що подорожчає найбільше

Фахівець підкреслив, що жоден виробник не нестиме додаткові витрати на генератори зі своєї кишені. Тому використання альтернативних джерел харчування буде закладено у вартість товарів та послуг. При цьому через блекаути ще на 2,5-3% збільшиться загальна інфляція.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *