Українці готуються до холодної зими та шукають буржуйки: кому знадобиться пічка на дровах

Напередодні складного опалювального сезону українці кинулися шукати способи обігріти житло у разі відключення центрального опалення. Зокрема, після заяви мера Львова Андрія Садового, в якій той нагадав про буржуйки, багато хто задумався про покупку такої грубки.

OBOZREVATEL розібрався, чи є буржуйки ефективними, кому можуть бути корисними та чи існують альтернативи.

Чи можна поставити буржуйку у квартирі

Поставити буржуйку в квартирі багатоповерхівки теоретично можливо, але нелегально. Якщо порушення правил пожежної безпеки спричинить знищення майна всього будинку, відповідати доведеться за статтею 270 Кримінального кодексу.

Крім того, на практиці господар житла зіткнеться з величезними проблемами. Перша з них – виведення диму. Дихати гаром усередині квартири неможливо, а виведення у вентиляцію заборонено, оскільки це створить загрозу для здоров’я для всіх мешканців будинку. Є варіант пожертвувати вікном у квартирі або частиною стіни і зробити в них вихід під трубу. Але такий спосіб (не рахуючи скарг сусідів на дим) знизить енегроефективність усієї квартири, і зігріти її стане не простіше, а навпаки складніше.

Загалом буржуйка в квартирі – дуже неефективний, і, що ще важливіше, – небезпечний спосіб опалення. Через відкритий вогонь виникає ризик пожеж, а труби, що стирчать з будинків, призводять до задимлення міста.

Як виглядає буржуйка у квартирі. Фото

Крім того, буржуйка у квартирі здатна обігріти лише одну кімнату. Тобто опалити весь будинок чи квартиру не вдасться. Окрім цього, вибрану кімнату необхідно ізолювати для збереження тепла. Потрібно буде заклеювати вікна, і при цьому свердлити отвори в міжкімнатних стінах, щоб у приміщення надходило свіже повітря (необхідний для роботи печі – інакше людина вчадіє від чадного газу).

Кому з українців справді допоможе буржуйка

В Україні варіант із встановленням буржуйок у багатоповерхівках може бути виправданий лише у випадках, коли будинок був сильно пошкоджений через воєнні дії. Внаслідок обстрілів інфраструктури російськими окупантами у багатьох таких будинках на півдні та сході України неможливо відновити електро- та газопостачання, централізоване теплопостачання, але в деяких щодо вцілілих квартир залишаються люди.

У такому разі буржуйка залишиться чи не єдиним способом зігрітися. Але, знову-таки, нагадаємо: вона опалюватиме максимум одну кімнату, а щоб добре зігрітися, потрібно не відходити від грубки.

До речі, такий спосіб використовували жителі Грузії під час воєнних дій, спровокованих Росією у 1990-ті. Тоді багато хто встановлював буржуйки прямо в квартирах. Однак це був екстрений захід, крім того, зими в Україні та Грузії різні, оскільки в державі із Закавказзя ця частина року тепліша.

Зрозуміло, буржуйки можуть стати в нагоді українцям у приватних будинках. Однак через низьку ефективність обігріву, краще використовувати альтернативу – твердопаливні котли.

Альтернатива буржуйкам

Вкластися в твердопаливний котел – вигідніше та ефективніше, ніж у грубку-буржуйку. Він значно безпечніший, а також пропрацює багато років. Але варто вказати, що твердопаливний котел коштує набагато дорожче, ніж буржуйка.

На маркетплейс вартість котла починається від 12 тисяч. Проте є й дорожчі варіанти – до 100 тисяч і більше. Крім того, доведеться заплатити за встановлення. Буржуйки пропонують від 3 тис. грн.

Ціна твердопаливних котлів.
Вартість котлів
Ціни на твердопаливні котли

При виборі твердопаливного котла слід зважити на те, що модель з автоматикою вимагає підключення до електромережі. Тому для тих, хто хоче підстрахуватися на випадок відключення світла та газу взимку, такий варіант не підійде.

Що мав на увазі Садовий

Заява градоначальника Львова звучить так: «Дрова ще ніхто не скасовував. Вони завжди рятують у складний час. Пам’ятаю, як до України приїжджала грузинська співачка Ніно Катамадзе, щоб морально підтримати українських бійців. Катамадзе розповіла: у перший рік російської окупації Грузія жила півроку без тепла і електроенергії. Вирубували парки, сквери. Ми купуємо дуже багато буржуйок. Вони – єдине, що може залишитися, коли інше не працює».

Андрій Садовий

Навряд чи мер міста натякав мешканцям на порушення закону та встановлення буржуйок у квартирах. Садовий, швидше, говорив про використання дров у приватних будинках та об’єктах місцевої інфраструктури. Мова про буржуйки могла б йти хіба що в контексті обладнання громадських місць для обігріву городян.

Влада анонсувала складний опалювальний сезон в Україні

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що на країну чекає один із найважчих опалювальних сезонів у своїй історії. На даний момент вдалося накопичити близько 1,8 млн. тонн вугілля (до опалювального сезону має бути 2,5 млн. тонн) і 12 млрд. кубометрів газу (потрібно близько 19 млрд.).

Як говориться на офіційному сайті уряду, прем’єр також зазначив, що до початку опалювального сезону важливо завершити всі ремонтні роботи на підприємстві.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *