Українці зможуть сплачувати внески за страховий стаж по-новому: що зміниться для пенсіонерів уже з цього року

Українці самостійно сплачуватимуть Єдиний соціальний внесок (ЕСВ) для отримання страхового стажу. При цьому вносити його можна буде не лише за себе, а й за родичів, визначаючи суму самостійно. Відповідний законопроект №7649 народні депутати ухвалили у першому читанні на засіданні Верховної Ради 7 вересня.

Після повторного голосування та введення документа в силу українці отримають право на добровільну сплату страхових внесків після досягнення 16-річного віку, якщо вони не належать до тих, кому призначено пенсію за солідарною системою.

Для цього потрібно буде укласти договір із Пенсійним фондом. Зробити це можна буде в електронній формі через портал «Дія», додаток «Дія» або веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду.

Розмір страхових внесків, періодичність та строки їх сплати кожен визначатиме самостійно. Дохід, з якого сплачено страхові внески за договором, враховуватиметься у заробітній платі (доході) для розрахунку пенсії.

Українці зможуть сплачувати внески за страховий стаж по-новому: що зміниться для пенсіонерів уже з цього рокуТакож в українців з’явиться можливість сплачувати безособові благодійні внески у рахунок майбутньої пенсії третіх осіб. Якщо юридична або фізична особа здійснює персоналізований благодійний внесок, то 70% такого внеску спрямовується для виплати цьому пенсіонеру, а 30% переходять на потреби Пенсійного фонду. У разі безособових благодійних внесків усі 100% платежу переходять до Пенсійного фонду. Виручені в такий спосіб кошти розподілять у межах солідарної системи.

Під час війни прийняття цього документа є особливо актуальним. Оскільки багато українців перебувають за кордоном, перебуваючи у відпустках за власний рахунок без збереження заробітної плати, у період їх відсутності за них не нараховується ЄСВ і страховий стаж не йде. Такі люди матимуть можливість заплатити внесок зі своїх доходів за кордоном, щоб продовжити свій страховий стаж та після повернення в Україну вийти на пенсію вчасно.

Якщо в сім’ї один годувальник, наприклад, чоловік, то після ухвалення нового закону працюючий чоловік зможе платити за свою дружину ЄСВ, щоб по досягненню пенсійного віку кожен із них мав свою пенсію. Також доплатити мінімальні внески за батьків зможуть їхні діти. Це також допоможе багатьом громадянам, особливо тим, хто напередодні виходу на пенсію втратив роботу.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *