Уряд переглянув умови надання компенсації за працевлаштування переселенців

Кабмін 24 січня скоригував програму виплати компенсації роботодавцям за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Нині в Україні близько 7 млн ВПО. Тому програма стимулювання працевлаштування ВПО для уряду залишається однією з пріоритетних у 2023 році.

«Цього року ми збільшили вп’ятеро фінансування програми сприяння працевлаштуванню внутрішніх переселенців, які зареєструвалися як безробітні», — пояснила перший віцепрем’єр — міністр економіки Юлія Свириденко.

Тепер, згідно з внесеними змінами, роботодавець отримує:

  • компенсацію витрат на оплату праці (не вище за дві мінімальні зарплати, зараз це 13 400 грн) за працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа ВПО на умовах строкових трудових договорів тривалістю не більше шести календарних місяців. Для такого ВПО повинні бути гарантії зайнятості протягом періоду, що вдвічі перевищує тривалість виплати;
  • компенсацію витрат на перепідготовку та підвищення кваліфікації осіб і числа безробітних ВПО, працевлаштованих строком не менше ніж на 12 календарних місяців.

Якщо працівник, за якого виплачувалася компенсація, звільняється до закінчення строку збереження гарантій зайнятості за власним бажанням, угодою сторін або з ініціативи роботодавця, то сума виплачених коштів повертається у повному обсязі до бюджету Фонду, з якого виплачувалася компенсація.

Гроші не потрібно буде повертати тільки в тому випадку, якщо на робоче місце, що звільнилося, працевлаштований інший зареєстрований безробітний за направленням територіального центру зайнятості. Якщо такий безробітний має статус ВПО, то виплата компенсації продовжується до закінчення встановленого строку збереження гарантій зайнятості.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *