Через посуху за останні 30 років в Україні зникло 10 тисяч річок

В Україні один з найнижчих в Європі показників забезпеченості водою. За останні 30 років в Україні зникло майже 10 тисяч річок.

Про це заявив радник глави українського МВС Михайло Апостол на своїй сторінці в Facebook.

«Ніхто не говорить сьогодні про цю катастрофу, що наближається. А шкода», – зазначив Михайло Апостол.

Він розповів, що за прогнозами фахівців Української кліматичної мережі, вже через 20-30 років Україні доведеться імпортувати питну воду.

Згідно з повідомленням, водним стресом називають щорічний доступ до водних ресурсів менше 1,7 тис. м3 на людину. Україна має тільки 1 тис. м3 внутрішніх вод на 1 жителя. Для порівняння, в Швеції і Німеччині – 2,5 тис. м3, Франції – 3,5 тис. м3, Великобританії – 5 тис. м3.
«З посиленням глобального потепління проблема значно загостриться. Зими малосніжні, а дощі – в основному сильні, але короткі, тому підземні води погано поповнюються. Гідрогеологічна посуха – ситуація, коли вода не потрапляє в глибокі шари ґрунту і не наповнює підземні джерела.

І при всьому, використання води в Україні є неефективним і нераціональним», – вказав радник глави українського МВС.

Він також підкреслив, що ООН визнає дефіцит води проблемою №1 в світі. Сьогодні 2,6 млрд чоловік на землі взагалі не мають доступу до чистої природної питної води. 39 країн світу отримують більшу частину необхідної їм води з транскордонних водотоків.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *