Через російські обстріли Запорізька АЕС повністю знеструмлена. В «Енергоатомі» допускають серйозну аварію

У ніч проти 9 березня, о 3:53, внаслідок російських ракетних обстрілів відключилась остання лінія зв’язку окупованої Запорізької АЕС з українською енергосистемою.

Про це повідомив «Енергоатом».

Там вказують, що наразі станція перейшла в режим блекауту — вшосте за час окупації. 5-й та 6-й енергоблоки переводяться в холодний стан.

«Увімкнулись 18 дизель-генераторів для живлення власних потреб ЗАЕС. Пального для їхньої роботи залишається на 10 діб. Розпочався зворотний відлік часу», — зазначили у компанії.

Й уточнили, що в разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу.

Крім того, всі вітчизняні атомні електростанції, які перебувають на підконтрольній Україні території, розвантажили потужність через загрозу ракетних обстрілів. Станом на 6:30 всі енергоблоки сумарно видають в енергосистему 4700 МВт.

Через окупацію станції та втручання представників «росатома» в її роботу можливості української сторони щодо підтримання ЗАЕС у безпековому режимі значно обмежені.

«Наразі терміново необхідні дії всієї міжнародної спільноти задля виведення російських терористичних угрупувань із території Запорізької АЕС», — наголосили в «Енергоатомі».

Там вказують на потребі передання АЕС під повний контроль компетентного легітимного оператора — «Енергоатома», та відновлення умов збереження ядерної, радіаційної і фізичної безпеки ядерного обʼєкта.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *