Що робити українцям у разі блекауту й відключення опалення: експерт розповів, чи треба випускати воду з батарей та чим запастися

Українцям, які проживають у багатоквартирних будинках, варто заздалегідь готуватися до блекаутів та можливого відключення опалення. Для цього необхідно дізнатися, скільки зможе протриматися ваш будинок без тепла, а також домовитися одразу з кількома сантехніками для того, щоб злити воду з внутрішньобудинкової системи та батарей.

Про це OBOZREVATEL розповів голова правління Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко. Він зазначає: українцям самостійно в жодному разі не варто зливати воду із внутрішньобудинкової системи.

«Ні в якому разі самим не фантазувати, не лізти крутити й зливати воду. Краще відразу домовитися із сантехніком, причому кількома, оскільки їх точно не вистачатиме, якщо будуть зливати воду. Тому потрібно про це також думати. Якщо сантехніка немає, варто знайти людину, яка хоч трохи технічно обізнана, щоб можна було цю людину навчити. Якусь інструкцію надати, що кран розміщений у підвалі, потім на дах, зливаєте воду тощо», – сказав експерт.

Скільки протримається ваш будинок

У кожного будинку є свій термін, скільки він може протриматися без електропостачання та опалення. Якщо говорити про «хрущовки», за температури -5°C будинок у середньому тримається не більше ніж 24 години.

У випадку, якщо температура становить -10°C…-20°C, то будинок тримається близько 12 годин. Проте більш сучасні й утеплені будинки протримаються довше.

«Людина повинна знати, скільки по часу протримається будинок, якого він року. Для цього потрібна нормальна інформаційна політика органів місцевого самоврядування, тому що це їхня зона відповідальності. Щоб спрацювали всі служби своєчасно, маю на увазі й теплокомуненерго, й будинкові служби», – підкреслив Попенко.

Чим запастися на випадок блекауту

Необхідно зробити запас їжі, повинні бути заряджені всі гаджети, заправлене авто, заздалегідь складена «тривожна валіза» (документи, банківські карти, гроші, ключі та їхні дублікати, ліхтар, пристрої зв’язку, карта, медикаменти та ін.). Ба більше, необхідно підготувати теплий одяг.

«Має бути заправлений автомобіль, щоб на випадок виїзду не стояли в черзі за пальним, що регулярно помічаємо. Треба, щоб усе було вже готово. Також має бути теплий одяг, заздалегідь складена «тривожна валізка» на випадок виїзду, документи, гроші», – підсумував фахівець.

Як повідомляв OBOZREVATEL, під час та після чергової російської ракетної атаки на енергосистему України 5 грудня на АЗС у країні почали утворюватись черги. Однак дефіциту палива в країні не очікується – навіть незважаючи на підвищений попит на бензин і дизель для заправки електрогенераторів.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *