Які виші і школи України порушували мовний закон: річний звіт омбудсмена

В Україні під час відбиття повномасштабної військової агресії РФ помітили покращення ситуації з дотриманням норм мовного закону. Зокрема, у сфері освіти на чверть зменшилася кількість скарг щодо порушення функціонування державної мови.

Такі дані подано у новому звіті мовного омбудсмена за підсумками 2022 року.

Як зазначається в документі, 2022-й був «роком викликів» для державної мовної політики та залучених до її реалізації інститутів, але водночас він «став і часом нових можливостей».

«Вперше в історії незалежності українське суспільство настільки одностайно підтримало необхідність посилення позицій державної мови», — наголошують у Тараса Креміня.

У секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради із захисту державної мови у третьому річному звіті проаналізували дотримання мовного закону в освіті, культурі, науці та інших сферах під час воєнного стану.

У документі йдеться, що українська освіта 2022-го мала «як великі здобутки, пов’язані з потужним імпульсом «самоукраїнізації» суспільства, так і значні проблеми та втрати, спричинені війною, про що йтиметься у відповідних частинах розділу».

Щодо фактів порушення мовного закону в закладах освіти, то минулого року до омбудсмена надійшло 117 звернень громадян із цього приводу, що менше на 25%, ніж у 2021 році.

Було проведено 17 перевірок щодо застосування держмови. З’ясувалося, що проблеми виникали не лише з російською мовою викладання, але й угорською (зокрема, це було зафіксовано відділом з питань освіти Берегівської РДА на Закарпатті).

У яких школах порушувався закон про мову

  • Спеціалізована загальноосвітня школа № 1 імені О.В.Суворова І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням англійської мови Ізмаїла Ізмаїльського району Одеської області.
  • Гімназія №267 у Києві.
  • Комунальний заклад «Ліцей інформаційних технологій» Кам’янської міської ради у Дніпропетровській області.
  • Комунальний навчальний заклад «Середня школа № 132» у Дніпрі.
  • Загальноосвітня школа №3 міста Білгород-Дністровського Одеської області.
  • У Берегівському районі на Закарпатті 37 шкіл не утворили жодного класу з навчанням держмовою.
  • У Виноградівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №3 імені Жігмонда Перені в Закарпатській області викладання всіх предметів здійснюється за «білінгвістичним принципом»: предмети викладаються одночасно двома мовами: 70% — угорською, 30% — українською.

У яких вишах фіксували порушення

Загалом мовний омбудсмен у 2022 році отримав 44 звернення щодо порушення мовного закону у вищих навчальних закладах, що становить близько 40% усіх звернень щодо сфери освіти.

Найбільше скарг надходило з Харкова (16), Києва (10), Одеси (5). Серед вузів-порушників:

  • Національний університет «Одеська морська академія».
  • Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л.Шупика;
  • Київський професійний коледж зв’язку.
  • Міжнародний науково-технічний університет імені Академіка Юрія Бугая (Київ).
  • Національний авіаційний університет у Києві.
  • Харківський національний університет імені В.М.Каразіна.
  • Дитячо-юнацька спортивна школа №5 у Києві.

У навчальних закладах України хочуть менше вивчати російську мову

У мовного омбудсмена також зазначили, що у 2022 році, на тлі широкомасштабної військової агресії РФ, було помічено кардинальне скорочення кількості закладів, класів та учнів, які вивчають російську мову.

Враховуючи тенденцію відторгнення з ужитку мови держави-терориста, що набула загальноукраїнського масштабу, Тарас Кремінь запропонував починаючи з нового навчального року вилучити з вивчення у школах предмет «російську мову» та замінити її іншими предметами.

«Цю ініціативу схвально сприйняли всі учасники освітнього процесу. До кінця року залишилося лише 3 950 школярів, які вивчали російську мову як окремий предмет лише у Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській та Харківській областях», — йдеться у звіті.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *