Які пенсії та надбавки отримують учасники бойових дій в Україні: названі суми

Мінімальна пенсія учасника бойових дій в Україні становить майже 4400 гривень. У цю суму входить надбавка у розмірі 25% прожиткового мінімуму, що становить 523,25 грн. У той же час у 40% українських громадян пенсії нижчі.

Також УБД в Україні щомісяця отримують додаткові 40 гривень як цільову допомогу, передбачену ЗУ «Про покращення матеріального становища учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни». Разом із цією доплатою розмір пенсії учасника бойових дій не повинен становити менше ніж 4395,30 грн.

Доплати за статус УБД встановлюються до будь-якого виду пенсії – такий статус можуть мати як військові, так і громадянські пенсіонери. Щодо віку виходу на пенсію, то чоловіки (як кадрові військові, так і ні), які мають статус учасника бойових дій, можуть виходити на пенсію у 55 років, жінки у 50 років.

Які пенсії та надбавки отримують учасники бойових дій в Україні: названі суми

Для дострокового виходу на пенсію потрібно мати не менше 25 років стажу для чоловіків та 20 років – для жінок. І тут вислуга років військовослужбовців дорівнює страховому стажу. Кадрові військові, якщо мають необхідну вислугу років, можуть вийти на пенсію раніше.

Члени сім’ї військового мають право на достроковий вихід на пенсію у разі його загибелі. До сім’ї військових належать дружина (чоловік), якщо вони не одружилися; батьки, яким надано статус сім’ї загиблого захисника/захисниці України.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *