Європарламент продовжив «економічний безвіз» для України: що це означає

Україна та Європейський Союз (ЄС) продовжують «економічний безвіз» ще на рік, до червня 2024 року. Тож український бізнес і надалі зможе продавати свої товари до ЄС без квот та мит.

За відповідне рішення 9 травня проголосував Європарламент. Аналогічний «вердикт» має також винести Рада ЄС, лише тоді продовження угоди набуде чинності.

Попередня угода про скасування торговельних обмежень спливала 5 червня 2023 року. Домовленість є вкрай важливою для українських експортерів.

Справа в тому, що у стандартному режимі вільної торгівлі між Україною та ЄС, який діяв до червня 2022 року, безмитний експорт товарів був доступний лише за квотами. Тобто Україна могла «безкоштовно» постачати до Європи лише певний обсяг кожного товару.

Все, що перевищувало квоти, потрібно було постачати вже зі сплатою мита, що підвищує кінцеві ціни на товари та скорочує прибуток експортера. Тому після початку повномасштабної війни ЄС вирішив підтримати українську економіку скасуванням квот.

Про те, що Україна та ЄС домовилися продовжити «економічний безвіз», повідомляв ще 3 травня прем’єр-міністр Денис Шмигаль. «Україна та ЄС досягли домовленостей щодо продовження «економічного безвізу» ще на рік… Це важливо для оновлення нашої економіки», – пояснював глава уряду.

Як повідомляв OBOZREVATEL, при цьому ЄС обмежує постачання агропродукції з України, тому що від напливу дешевого українського зерна та інших товарів почали страждати місцеві аграрії. Щонайменше до початку червня працюватиме заборона на постачання до низки країн пшениці, кукурудзи, ріпаку, соняшнику та олії. Водночас транзит такої продукції через територію країн ЄС буде дозволено.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *