Бровари – історія виникнення (до Дня народження міста)

Сьогодні Бровари відзначають день свого народження. Це свято припадає на третю суботу вересня.

Вперше в історичних документах Бровари згадуються 1628 р. серед населених пунктів Остерського староства, які належать магнату Вишневецькому (А. Бульвінський. Хроніка письмових згадок про містечко Бровари XVII ст. – «Нове життя», 26.09.2001 р.).

7-им січня 1629 року датується грамота архімандрита Києво-Печерського монастиря Петра Могили про призначення протопопа Андрія Федосійського старійшиною над маєтностями Лаври в ряді міст і сіл, у тому числі і в Броварах (Д. Гамалій. Сива давнина наших Броварів. – «Нове життя», 14 січня 1989 р.).

1630-го р. уніатський митрополит Йосиф-Вельямін Рутський скаржиться на архімандрита Києво-Печерської лаври Петра Могилу, який, озброївши «з різних сіл, що належать до Печорського Київського монастиря, а саме, з двох сіл – Пуховки, з Пухової Слобідки, з Новоселок, з Броварів, з Дубеченок двох, з Сваромля, з Тарасович, з Вишняків, Гнідина, Осокорків, з Троєщини і інших різних сіл підданих і бояр, яких було близько тисячі» і запросивши близько 150 запорозьких козаків, послав їх на маєтність Йосифа-Вельяміна Рутського Зазим’є.

Є декілька версій щодо походження назви міста Бровари, найпоширеніша з них — це походження назви від професії бровар (пивовар). Слово бровар має польсько-німецьку історію (має спільне походження з англ. словами brew і beer), але в XVII ст. воно вже було поширене і на території сучасної України.

Очевидно, що, входячи в місто, люди казали на людей Броварі (пивовари в множині), саме так, із закінченням — і, назва міста вживалася аж до 1969 року, хоча й не послідовно. Навіть у поемі Тараса Шевченка Катерина теж вживається назва Броварі. А вже при картографуванні українських міст росіянами XVII — XVIII ст. назва міста втратила своє звучання і стала писатися як Бровари.

Броварські історики вважають, що справжня назва міста — саме Броварі.

За іншими джерелами назва Бровари походить від вислову «браві вори» (сміливі розбійники), про що свідчить сіверський переказ: «Розбійники накрали дівчат (це сіверський звичай — за Нестором-літописцем) і поставили декілька хат. Жінки варили, а чоловіки ходили на здобич. Звідси й назва Борвори. Розбійники займалися броварством. От хто й казав Борвори, а хто Броварі».

На карті України XVII ст. (французька карта Боплана) Бровари з’явились під назвою «Brewary». Ця назва була не досить точна в перекладі на французьку (звучала. Бріварі), і вже потім, зрозумівши значення слова, французи почали називати місто Brovary.

 

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *