Броварський скарб до сьогодні не знайдено

У 1883 році журнал “Київська Старовина” надрукував так званий “Список Лещинського” з переліком населених пунктів Київщини, де ніби в різних місцях – під церквами, хрестами, деревами – були свого часу сховані скарби. Одразу зазначимо: їхні шукачі багато років копали за вказаними Лещинським координатами, але так нічого і не знайшли.

Про наше місто у “Списку” сказано: “По дорозі з Києва до Броварів, навпроти дев’ятої версти, праворуч, стоїть сосна розведена, під тою сосною великий скарб грошей різного сорту і багато різного посуду”. Непогана була б знахідка!

Але… Невідомо, до якої епохи відноситься переказ, записаний паном Лещинським. Мабуть, існували і інші прикмети скарбу та з плином часу вони були втрачені.

Треба узяти до уваги, що слово “верста” у тексті могло означати “верстовий стовп”. Тобто, навпроти цього стовпа стояло дерево, яке відрізнялося від інших своєю формою. Це могла бути сосна з двома стовбурами, або з одним, але розламаним навпіл.

Верста в різні часи теж була різною. З кінця 18 століття вона – дещо більше кілометра. Між поштовими станціями у Києві і Броварах було 18 верст (понад 19 км). Тоді дев’ять верст – це більше дев’яти кілометрів.

Вказана точка, якщо Лещинський не помилився, знаходиться нині на відстані близько півкілометра від станції метро “Лісова”. Це, скоріше за все, окраїна Биківні.

Однак скарбошукачі мають знати – стара дорога з Києва до Броварів проходила колись не там, де нині шосе. У всякому випадку, броварський скарб так ніхто і не знайшов.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *