“Велика сміттєва реформа”: на Київщині планують побудувати 10 сміттєпереробних заводів

Загалом планується будівництво 200 підприємств із переробки відходів на території всієї України
 



10 нових сміттєпереробних
заводів на Київщині


Загалом в Україні планують побудувати 200 підприємств із перероблення відходів. Київська область має стати пілотною у “великій сміттєвій реформі”.

Про це повідомив депутат Костянтин Яловий.

За його словами, столичний регіон продукує тонни побутового сміття, яке, здебільшого, вирушає на полігони. Єдиний в Україні сміттєспалювальний завод “Енергія” утилізує лише 25% твердих відходів Києва. І в планах звести 10 сміттєвих заводів.

“Враховуючи те, що Україна має намір впроваджувати європейські практики поводження зі сміттям, такі заводи дійсно потрібні. Але чи врятують вони нас від сміттєвих полігонів та переповнених баків у дворах?” – зауважує Яловий.

Він додав, що створюючи “Екологічну стратегію Києва”, українські експерти розглядали, що саме потрібно столиці, або подолати проблему зі сміттям. І це не лише заводи з переробки. Не менш важливо впроваджувати сортування на побутовому рівні: встановити баки для вторсировини в кожному дворі та забезпечити їх своєчасне вивезення і обробку.

Також є важливим:

  • створити налагоджену систему вивезення побутового сміття. На даний час воно складає понад дві третини всіх відходів;
  • закрити та провести рекультивацію на полігоні ТПВ №5 із будівництвом і введенням в експлуатацію високотехнологічного комплексу з переробки твердих побутових відходів;
  • ліквідувати стихійні сміттєзвалища у місті і на приміських територіях та посилити контроль за рухом відходів.

Яловий переконаний, що подолання проблеми зі сміттям в Україні – більш ніж на часі, навіть в умовах війни. Але важливо, щоб питання вирішувалось комплексно, говорить депутат, інакше українці й надалі матимуть смітники під вікнами, які ніколи не доїдуть до переробки

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *