Виборчу адресу змінили понад 90 тисяч українців — КВУ

Виборчу адресу для участі в місцевих виборах за фактичним місцем проживання змінили 92 тисячі українців з майже шести мільйонів.

«Станом на 11 вересня на сайті Державного реєстру (виборців — ред.) ми бачимо цифру 92 тисячі виборців, які змінили виборчу адресу. Це багато чи мало? На нашу думку, це невелика цифра, на жаль. Загалом в Україні налічується від 5,5 до 6 млн виборців, які потребують зміни виборчої адреси. Це внутрішньо переміщені особи, трудові мігранти. Загалом близько мільйона громадян, які не мають у паспорті позначки про реєстрацію взагалі», — повідомив голова Комітету виборців України (КВУ) Олексій Кошель під час брифінгу 11 вересня.

Читайте також: «Місцеві вибори-2020. 5 важливих змін для виборців цієї осені«

Він наголосив, що 92 тис. громадян — це лише 1,6% від загальної кількості виборців, які потенційно могли б змінити виборчу адресу.

Голова КВУ зауважив, що в низці громад спостерігаються масові випадки заміни виборчих адрес для впливу на результати волевиявлення маніпулятивним шляхом або для отримання фінансової винагороди.

«Зараз надзвичайно важливо, щоб до 25 жовтня ми отримали кілька результативних проваджень з боку Міністерства внутрішніх справ з тим, щоб у ручному режимі зупинити ці механізми «виборчих туристів», які зараз запускаються у різних регіонах України», — зазначив Кошель.

Що відомо

  • Місцеві вибори призначені на 25 жовтня 2020 року. Одночасно на всій території країни виборці обиратимуть представників місцевих органів влади та міських голів.
  • У липні 2019-го Верховна Рада підтримала новий виборчий кодекс, тому вибори на місцях відбуватимуться за новою системою.
  • Згідно з опитуванням соціологічної групи «Рейтинг», у місцевих виборах планують взяти участь 59% українців, але 56% вважають, що після них ситуація у їхньому населеному пункті не зміниться. 27% українців думають, що вибори принесуть зміни на краще, а 8% — гірше.
Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *