Вчені зробили першу в історії операцію на мозку ненародженої дитини

Лікарі у Сполучених Штатах Америки вперше здійснили операцію на мозку ще ненародженої дитини. Попри те, що це була перша у своєму роді операція, вона виявилася успішною, а немовля народилося без будь-яких ускладнень для здоров’я.

Про це йдеться у статті, яка була опублікована у профільному науковому журналі Stroke. Команда з Жіночої лікарні Брігама та Бостонської дитячої лікарні успішно вилікувала агресивну судинну мальформацію (формування скупчень патологічних судин різних форм і розмірів), яка в більшості випадків призводить до смерті немовлят після пологів.

У плоду було діагностовано внутрішньоутробну ваду розвитку вени Галена. Це рідкісний стан, який виникає, коли деформовані артерії в мозку з’єднуються безпосередньо з венами замість капілярів.

Внаслідок такої патології відбувається уповільнення кровотоку, яке може призвести до того, що кров надходитиме у вени під високим тиском. Це, зі свого боку, може перешкоджати адекватному відтоку крові з мозку немовляти і призвести до черепно-мозкової травми або значної втрати тканин мозку.

Зараз стандарт лікування таких патологій полягає у тому, щоб лікувати немовлят уже після народження. Але проблема полягає в тому, що до того часу пошкодження мозку вже сталося і в більшості випадків такі немовлята не живуть довше декількох днів.

Експерти провели внутрішньоутробну емболізацію плоду з вадою розвитку вени Галена у віці 34 тижнів і 2 днів гестації. Немовля народилося 6 тижнів тому і, як запевняють лікарі, розвається дуже добре.

«Ми раді повідомити, що зараз, у віці шести тижнів, дитина розвивається дуже добре, не приймає жодних ліків, нормально харчується, набирає вагу і вже повернулася додому. Немає жодних ознак будь-якого негативного впливу на мозок», – сказав провідний автор дослідження, доктор медичних наук, співдиректор Центру цереброваскулярної хірургії та втручань Бостонської дитячої лікарні та доцент кафедри радіології Гарвардської медичної школи Даррен Орбах.

Разом із тим він закликає продовжувати дослідження у цій галузі, оскільки наразі мова йде лише про один успішний досвід застосування такого лікування. 

«Дуже важливо продовжити дослідження, щоб оцінити безпеку та ефективність у інших пацієнтів, цей підхід може ознаменувати зміну парадигми в лікуванні вади розвитку вени Галена, коли ми усуваємо ваду до народження і запобігаємо серцевій недостатності до того, як вона виникне, замість того, щоб намагатися виправити її після народження», – наголосив Орбах.

За його словами, якщо успішність такого лікування буде доведено у нових дослідженнях його можна буде затвердити в якості нового стандарту. Це дозволить знизити ризик довготривалого пошкодження мозку, інвалідності або смерті серед таких немовлят.

«Незважаючи на десятиліття вдосконалення техніки емболізації після народження та створення експертних спеціалізованих консультаційних центрів по всьому світу, плоди, у яких діагностується вада розвитку вени Галена, продовжують мати високу смертність та високий рівень тяжких неврологічних порушень» – сказав Орбах.

Корекція вади в утробі може запобігти черепно-мозковим травмам і часто швидкому погіршенню стану після народження.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *