Відновлювати енергосистему усе складніше. У ДТЕК пояснили, як іранські дрони шкодять інфраструктурі

У війні проти України російська армія усе частіше застосовує іранські дрони-камікадзе, через брак власних високоточних ракет. Безпілотними апаратами росіяни атакують українські об’єкти критичної інфраструктури і завдають чималої шкоди.

Про це в етері телемарафону розповів виконавчий директор компанії ДТЕК Дмитро Сахарук.

 

Він пояснив, що іранські «Шахіди» такі ж небезпечні, як і ракети. Річ у тому, що дрони, попри свої невеликі розміри, точно влучають у ціль і провокують пожежі, які знищують ті самі трансформатори. Тому після кожної нової атаки відновлювати подачу електроенергії в мережі стає усе складніше.

Яка ситуація з електроенергією в Україні

Станом на 6 січня для більшості регіонів ввели стабілізаційні графіки відключень світла, оскільки через стрімке похолодання в оселях та на підприємства зросло споживання електроенергії.

У Києві та області усі споживачі поділені на чотири групи. Так, графіки складаються з трьох категорій, які відрізняються колірною позначкою – білою, сірою і світло-сірою.

 

Аналогічний підхід застосовується в Одеській області, де, за інформацією ДТЕК, також діють стабілізаційний відключення.

Крім того, як зазначив Дмитро Сахарук, наразі для усіх регіонів встановлення ліміти енергопостачання, розподілені пропорційно до споживання регіону. Згідно з лімітами енергетикам вдається забезпечувати планові відключення світла.

«Є навіть випадки, коли обмеження не застосовуються вночі, але зараз мороз, тому й уночі будуть обмеження – підкреслив він.

Чи може змінитися ситуація зі світлом

Як розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль, відключення електроенергії не застосовувалися впродовж новорічних свят, коли споживання в енергосистемі зменшилося. Але вже 5 січня українці почали користуватися електроенергією частіше, томув центральному та східному регіонах, а також в Одесі, Львові, Дніпрі були запроваджені графіки планових відключень.

 

З 6 січня починається суттєве похолодання. Відповідно, за словами прем’єра, зросте споживання, та дефіцит в енергосистемі збільшиться.

«Крім цього, ворог готовий завдати чергового ракетного удару по цивільній та енергетичній інфраструктурі. Тому ми всі маємо бути готові до поновлення аварійних відключень», — зазначив глава уряду.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *