В Україні вже є гроші на виплату компенсації за зруйноване житло, — Олена Шуляк

В Україні вже є не лише механізм виплат компенсації за втрачене житло, але з’явилися й самі кошти. Отже, наразі компенсація за зруйноване житло наразі виплачуватиметься з двох джерел: із заарештованих коштів російських банків та з прибутків Нацбанку України.

Про це повідомила в коментарі телеканалу «Ми – Україна» заступниця голови комітету ВР з питань регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

«Живі» гроші на виплату українцям компенсації за зруйноване житло вже є, каже депутатка. Ще торік було створено Фонд ліквідації наслідків збройної агресії РФ. І до цього фонду вже надійшло 17 млрд гривень.

«Гроші були арештовані у російських банків — Сбербанку Росії, який мав „дочку“ на території України. Ці кошти будуть використані для того, щоб згідно з ухваленим законопроектом № 7198 надавати людям компенсацію за зруйноване та пошкоджене житло», — розповіла Олена Шуляк.

В Україні вже є гроші на виплату компенсації за зруйноване житло, - Олена Шуляк

Влада також сподівається, що цьогоріч цей Фонд буде наповнюватись і з інших джерел. Зокрема, таким ймовірним джерелом наповнення може стати прибуток від НБУ. Ці кошти у розмірі 35,5 млрд гривень також мають намір використати на виплату громадянам компенсації за зруйноване житло.

Нагадаємо, законом №7198, який Верховна Рада проголосувала вже в другому читанні, не передбачено компенсації за житло для великої частини громадян. Йдеться про тих, хто уже встиг відремонтувати своє житло власним коштом. Їм обіцяли, що всі їхні витрати буде враховано, і їм компенсують видатки на ремонт житла. Однак тепер з’ясувалося, що із закону видалили цей пункт. І ніякої компенсації їм не передбачено. За словами тієї ж Олени Шуляк вони можуть розраховувати на відшкодування видатків на ремонт житла лише тоді, коли почнеться виплата репарацій від РФ.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *