В Україні за борги за комуналку подають до суду: почали забирати майно та заарештовувати рахунки

В Україні погіршала платіжна дисципліна. Комунальні підприємства активно подають до суду на боржників. Після цього одержують судове рішення і через виконавчу службу заарештовують майно та банківські рахунки боржника.

Як йдеться у матеріалі OBOZREVATEL, про погіршення платіжної дисципліни розповів і гендиректор Yasno Сергій Коваленко. Загальний борг за комуналку вже перевищив 50 млрд грн. Наприкінці минулого року нардеп Ярослав Железняк опублікував дані, згідно з якими заборгованість без урахування електроенергії становила 33,35 млрд грн. Точних цифр немає: Держстат перестав публікувати статистику.

Але про погіршення ситуації говорить не лише Коваленко. Щоправда, протягом опалювального сезону стабільно борги за комуналку зростають, а навесні та влітку – скорочуються. Цього року ситуація із боргами загострилася: економічний стан українців погіршився, а ще кілька мільйонів людей виїхали за кордон.

«Дехто виїхав за кордон і думає, що тепер може не платити за свої квартири», – обурюється голова одного з ОСББ у Київській області. Якщо у випадку з електроенергією, водою, газом платити потрібно згідно з показниками лічильника: тобто не користуєшся комунальною послугою, можна не платити; то з централізованим опаленням, платежами за утримання будинку й будинкову територію ситуація інакша.

Як додає Коваленко: законом заборонено під час воєнного стану відключати електроенергію. Але це не означає, що борги будь-кому вибачать. Вони накопичуватимуться. Постачальник комунальних послуг має право через суд стягнути свої гроші. Крім того, щойно закінчиться воєнний стан, великі боржники будуть першими в черзі на відключення комунальних послуг.

Можливістю подати до суду загрожують інші київські постачальники. Наприклад, «Євро-Реконструкція» обіцяє подати до суду проти тих, хто не сплатить рахунки за опалення до 20 березня. Такі погрози – поширена практика.

Стягнення комунальних боргів відбувається за спрощеною процедурою. Іноді постачальники чекають, доки збереться значна сума боргу, і вже тоді звертаються до суду. Наприклад, 9 березня 2023 року Ленінський райсуд Полтави ухвалив рішення стягнути на користь «Харківських тепломереж» 61,1 тис. грн. Ще 1333 грн потрібно виплатити у вигляді нарахованих відсотків та 3315 грн – інфляційних витрат. Окрім того, боржнику доведеться заплатити 2481 грн судового збору. Внаслідок цього сума боргу збільшиться приблизно на 7 тис. грн.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *