В Україні збільшаться ціни на продукти: що у грудні подорожчає найбільше

В Україні очікується черговий стрибок цін на продукти. Це пов’язано з регулярними відключеннями електроенергії на підприємствах. Виробники змушені зменшувати виробництво та переглядати вартість своїх товарів. Стало відомо, що у грудні подорожчає найбільше.

Регулярні відключення світла дестабілізують роботу птахофабрик, що призводить до порушення технологічних процесів. Фермери знижують обсяги виробництва, щоб зменшити можливі втрати продукції.

Переробники свинини також мають незручності. В асоціації «Свиноводи України» зазначили, що багато виробників стикаються з переносами поставок, відмовами від охолодженої свинини, переглядом графіків виготовлення та відвантаження продукції. Голова аналітичного відділу організації Олександра Бондарська зазначила, що обсяги заготівлі та завантаженість забійних цехів зменшено мінімум на 20-30%.

Експерт нагадала, що вартість кіловату електроенергії від дизельного генератора у кілька разів перевищує стандартну. Однак тривале відключення електроенергії спричиняє великі виробничі втрати і підвищує собівартість продукції.

В Україні злетять ціни на продукти: що у грудні подорожчає найбільше

Молоко також не дешевшатиме найближчим часом. Виконавчий директор «Союзу молочних підприємств України» Арсен Дідур зауважив, що молокозаводи опинилися в найскладнішому становищі та потребують підтримки безперебійного енергопостачання. Молокопереробка — безперервний і системний процес виробництва. Підприємства вже втратили значні обсяги молочної сировини та готової продукції.

Дідур наголосив, що переробні підприємства закуповують генератори та розглядають інші варіанти забезпечення електроенергією. А це обов’язково позначиться на собівартості та кінцевій ціні товару.

В Україні злетять ціни на продукти: що у грудні подорожчає найбільше

В Україні також очікується значне подорожчання овочів. Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук нагадав, що деякі сховища потрібно охолоджувати, інші – обігрівати. Для цих процесів необхідна електрика. Господарства також використовують генератори, а це задоволення не їз дешевих.

«Сьогодні вартість дизельного палива становить понад 50 грн/л. Щоб виробити 1 кіловат електрики, необхідно витратити півлітра солярки. Це мінімум 25 грн. Відповідно, зберігання овочів тільки енергоносіями дорожчає вчетверо», — цитує фахівця UBR.ua.

Марчук дійшов висновку, що овочі на ринку подорожчають на початок зими на 15-20%.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *