В Україні змінилася головна умова для виходу на пенсію

В Україні з 2023 року змінилася головна умова для виходу на пенсію. Йдеться про страховий стаж. Тепер для того, щоби стати пенсіонерами у 60 років, українцям знадобиться мати більше страхового стажу, ніж потрібно було ще минулого року.

Формально пенсійний вік в Україні не збільшився. Він, як і раніше, становить 60 років. Проте для того, щоб у 60 років стати пенсіонером, тепер потрібно мати не менше 30 років страхового стажу, хоча ще у грудні 2022 року для цього достатньо було 29 років.

Таким чином, цьогоріч зможуть приміряти на себе титул українського пенсіонера лише ті громадяни, які мають 30 років страхового стажу. А от із 20-річним стажем цього року зможуть вийти на пенсію лише 63-річні громадяни. Водночас тих, кому цьогріч уже виповниться 65 років, можуть відпустити на пенсію і з 15-річним стажем.

В Україні змінилася головна умова для виходу на пенсію

До речі, запам’ятайте на майбутнє: маючи лише 15 років страхового стажу, можна розраховувати на пенсію, але не раніше 65 років. А ось тим, хто не зможе «назбирати по засіках» і 15 років офіційної роботи, розраховувати на пенсію не доводиться. Їм або дадуть мізерну соціальну виплату з 65 років, або вони будуть змушені працювати, причому офіційно, поки не зароблять собі хоча би 15 років стажу.

Отже, оскільки всі дороги ведуть на пенсію, то дбати про грошове забезпечення на старості треба вже з молодих літ. Водночас, нині в Україні не в усіх громадян є можливість заробити собі на гідну пенсію, яку виплачуватимуть із солідарного Пенсійного фонду. Тому українцям пропонують додаткове джерело пенсійних накопичень – накопичувальну пенсію. Вже цього року, незважаючи на війну, уряд має намір запустити систему обов’язкових накопичувальних пенсій для українців.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *