В Україні з 1 січня запровадили новий вид відпустки: хто може розраховувати на відпочинок

В Україні з 1 січня 2023 року запровадили новий вид відпустки. Стало відомо, хто може розраховувати на відпочинок.

За законом України «Про відпустки», зміни торкнуться добровільної та місцевої пожежної охорони. Співробітники, які не менше року є членами пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення добровільної пожежної охорони, можуть отримати щорічну відпустку у зручний для себе час.

Відповідно до п. 19 ст. 25 закону передбачено надання ще одного виду обов’язкової відпустки без збереження зарплати. Це право мають працівники, які не менше року є членами пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення добровільної пожежної охорони. Вони щороку одержують до 5 календарних днів додаткового відпочинку. Аналогічний період відпустки отримують члени добровільних формувань цивільного захисту, які у складі добровільних формувань цивільного захисту залучаються до виконання завдань щодо запобігання та усунення наслідків надзвичайних ситуацій.

Нагадаємо, що в Україні набув чинності закон, за яким військовослужбовці мають право на відпустку в період дії воєнного стану в країні. Це частина їхньої щорічної основної відпустки чи відпустки за сімейними чи іншими поважними причинами. Таким громадянам зберігається зарплата у повному розмірі.

В Україні з 1 січня запровадили новий вид відпустки: хто може розраховувати на відпочинок

За підсумками 2022 року українська економіка скоротиться на 25-30%. Приблизно на стільки ж зменшиться потреба у робочій силі. При цьому експерти ринку праці прогнозують, що у 2023-му ситуація значно покращиться, і після падіння буде період активного зростання.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *