В Україні незабаром з’явиться новий вид пенсій: кому платитимуть та як її отримати

В Україні незабаром з’явиться новий вид пенсій. Його зможуть отримати ті українці, родичі та близькі яких зроблять спеціальний добровільний внесок до Пенсійного фонду.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила голова комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова. Йдеться про меценатські пенсії.

«Закон, ухвалений ВР у 2022 році, дозволяє здійснювати благодійні внески на виплату пенсій. Такі внески можна робити на користь конкретної людини, яка вже отримує пенсію та має рахунок у Пенсійному фонді, або знеособлено», – зазначила Третьякова.

Будь-який громадянин України, який проживає в Україні чи за кордоном, може здійснити благодійну пожертву до Пенсійного фонду для того, щоб збільшити розмір пенсії своїх батьків, бабусь та дідусів чи просто близьких людей.

Пенсію зможуть отримати не всі

В Україні щороку вимоги до стажу збільшуються на 12 місяців. Із 2023-го для виходу на пенсію у 60 років потрібно мати щонайменше 30 років стажу. До 2028 року норма становитиме вже 35 років. При цьому критичним стане 2025-й: із цього моменту більшість українців не зможуть вийти на пенсію вчасно.

Як розповіла науковиця Лідія Ткаченко, у середньому українці у 60 років мають близько 32 років стажу. Тому виконати вимогу для виходу на пенсію вчасно 2023-го вони зможуть, а ось із 2025-го настане критичний момент.

Раніше в Пенсійному фонді вважали, що навіть за зміни вимог до стажу близько 55% українців усе одно зможуть вийти на заслужений відпочинок у 60 років. Але ці оцінки було складено ще до пандемії та повномасштабної війни. Тільки з початком повномасштабної війни близько трьох мільйонів українців перестали платити ЄСВ, тож їм не зараховують стаж.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *