В Україні поширюють фальшивки: як працює схема

В Україні поширюють фальшиві гроші. Їх купують онлайн, а потім збувають через дрібні магазини. Найчастіше підробляють купюру в 500 грн.

 

Як розповідає OBOZREVATEL радник голови правління одного з банків Василь Невмержицький. В інтернеті можна натрапити на десятки оголошень, в яких за 20% від номіналу готові продати від 10 тис. підроблених гривень.

В Україні поширюють фальшивки: як працює схема

Продавці фальшивок найчастіше стверджують, що їхні «гроші» приймають термінали, а без спеціальної техніки «банкноти» неможливо відрізнити від справжніх. Якісні підробки дійсно трапляються, але рідко. Найчастіше це купюри номіналом 500 грн. Хоча більшість несправжніх купюр низької якості, додає виконавча директорка Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.

«Як правило, якість підроблених банкнот значно гірша, ніж у справжніх. Але іноді розпізнати фальшивку буває досить складно», – пояснює експертка. Рідше підробляють купюри номіналом до 100 грн: це невигідно. Поліція час від часу «накриває» фальшивомонетників, які в домашніх умовах виготовляють валізи готівки.

Виробники фальшивок передають їх реалізаторам, а ті створюють акаунти в Telegram і розміщують інформацію на профільних форумах. Далі діє два канали:

  • гроші або надсилають «Новою поштою» (якщо посилка правильно запакована, розкривати і перевіряти її не мають права);

  • або доставляють «скарбами». В такому разі товар передають «скарбменам», які ховають його на вулицях і надсилають клієнтові карту і опис «схованки».

Як повідомляв OBOZREVATEL, в Україні різко погіршилася ситуація із фальшивими грошима. Нині підробки становлять п’яту частину тіньових фінансових коштів країни.

Раніше з’явилися підроблені долари високої якості, які не завжди можуть розпізнати навіть спеціальні апарати. Керівництво Національного банку розіслало українським фінустановам повідомлення з описом прийомів, до яких вдалися фальшивомонетники.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *