В Україні хочуть позбутися «зарплатних ФОПів»: вже є два сценарії

Уряд планує переглянути спрощену систему оподаткування в Україні, щоб залишити на ній лише підприємців й позбутись «зарплатних ФОПів». Голова податкового комітету Данило Гетманцев назвав два можливих сценарії.

На думку Гетманцева використання спрощеної системи для ухилення від сплати зарплатних податків суперечить зобов’язанням України на шляху до вступу до ЄС.

Данило Гетманцев

Глова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики

Поєднати не вийде. Війна, звичайно, не найкращий час займатися боротьбою із «зарплатними ФОП». І я дотримуюся думки, що нам поки що взагалі не варто чіпати підприємців з будь-яких питань, які стосуються зарплат. Якщо платять – низький уклін та слава Богу. Але очевидно, що Україна не зможе набути членства в Євросоюзі, маючи подібні схеми ухилення.

Два можливі сценарії

Гетманцев зазначив, що зараз уряд розглядає два шляхи мінімізації ухилення від податків з використанням спрощеної системи оподаткування.

  • Перший сценарій

Розробка певних критеріїв пов’язаності, за якими можна визначити участь підприємців-фізосіб у подібних схемах.

Скажімо, коли один і той самий бухгалтер обслуговує відразу кілька ФОПів з ідентичною діяльністю з надання послуг одній й тій же юрособі, або коли підприємець фактично господарську діяльність не веде, а його взаємовідносини з компанією дуже нагадують трудові,
– пояснив Гетманцев.

  • Другий сценарій

Заборона ФОП третьої групи єдиного податку у принципі працювати з юридичними особами. Але нардеп одразу підкреслив що такий варіант досить радикальний, тому він би розглядав перший, більш м’який.

Коли чекати на можливі зміни

Гетманцев розповів, вище згадані процеси повинні відбуватися з одночасним злиттям зарплатних податків (ПДФО та ЄСВ) та зменшенням ефективної ставки до 25% (на сьогодні вона становить 42%).

Тобто я вважаю, що знижувати зарплатні податки доцільно за умови одночасної детінізації зарплат,
– зазначив він.


https://24tv.ua/

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *