Гастрономічна армія: на Київщині вирощують печериці для військових і тероборони

На Київщині за час війни виростили вже 60 тонн грибів.

На початок війни потужність родинного підприємства складала 120 т продукції на місяць. Військові дії, звісно, порушили виробничі процеси — евакуація населення викликала дефіцит кваліфікованих кадрів, зруйновані шляхи перешкоджають логістиці

Попри всі негараздів, родина Ільчук вирішила продовжувати справу та знайшла себе на гастрономічному фронті столиці. Нині з яблунівських печериць готують гарячі обіди для військових та тероборони.

Про трансформацію виробництва на потреби військових розповіла директорка пані Наталія Ільчук: «Ми дуже любимо нашу справу, саме тому вирішили не зупиняти виробництво. 25 лютого я вийшла на роботу і зрозуміла — працювати, як раніше, неможливо: немає працівників, військові дії коригують вивіз продукції постійним клієнтам. Але вирощування грибів — живий процес, тому рішення прийшло само собою — віддати населенню гриби, які були вже зрізані, зібрані та стояли в холодильнику».

Вісім тонн печериць підприємці роздали мешканцям громад Київської області: Яблунівки, Чорногородки, Пашківки, Мостищева. Вдячні люди прийшли на виробництво та запропонували допомогу. Так з 50- ти волонтерів почали формувати новий колектив. У перші дні було дуже складно — кожному новому працівнику потрібно приділити час, а досвідчених рук. Коли вимкнули світло, люди працювали у темряві, і у темряві зростали наші перші фронтові печериці.

«Гриб — це такий продукт, який не дозволяє довго думати, на моєму виробництві, як у пологовому будинку, грибочки народжуються — їх потрібно швидко зібрати — швидко реалізувати — швидко їсти. Сидіти, довго плакати від того, що втрачено, нема часу. Через організаційні недоліки ми втратили дві камери — це близько 15 тонн грибів, які так і залишилися на поличках, і ми не змогли їх зібрати. Але новими силами ми змогли врятувати конденційний, красивий гриб та дарувати радість і насолоду собі та всім, кому ми змогли довести нашу продукцію», — розповідає підприємиця.

Зрозуміло, що цей продукт не можливо вживати сирим, тому потрібно було налагодити контакти зі столичними рестораторами та відправляти печериці до Києва. Вони змогли зв’язатися з Валерією Бондаренко — координаторкою столичної волонтерської мережі «ГастроАрмії Київщини».

«Зараз 24 день війни — закінчується торф (постачальник у Бородянці). Наші грибочки є прекрасним білковим доповненням до харчування бійців — особливо тих, хто є вегетаріанцем чи дотримується Великого посту. З початку війни ми виростили вже 60 тонн печериць, і будемо продовжувати працювати далі на благо нашої держави та українців!», — підсумувала Наталія Ільчук.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Вікторія Бабич-Вепрєва, фото-Борис КОРПУСЕНКО, «Вечірній Київ»

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *