Головне – маска: чому кияни порушують правила метро?

Ще в листопаді-2019 Київрада ухвалила нові правила користування столичним метрополітеном. Чому ж вони не діють і досі?

Згідно з чинними правилами, на станціях метрополітену передбачено цілу низку заборон для пасажирів: не можна створювати скупчення, бігти східцями ескалатора, ставити речі на поручні, сідати на східці та притулятися до нерухомих частин тощо.

Окрім того, у метро забороняється перевозити багаж на візках, жебракувати, співати та грати на музичних інструментах. Проте насправді всі ці вимоги «діють» лише на папері та віртуальному сайті «Київський метрополітен».

Як показує практика, зазначені заборони ігнорують на кожному кроці. Щогодини камери у метро фіксують пасажирів, які продовжують бігати по східцях, сідати на них, ставити речі на поручні, перевозити «кравчучки», співати і танцювати.

Таке враження, що поліцейські і працівники столичного метро дружно «забули» про 6-й пункт правил: «Особи, винні в порушенні вимог цих Правил, несуть відповідальність згідно із законом України. З огляду на це виникає питання: чому не карають винних?

Поки що в Адмінкодексі не передбачено покарання за порушення даних правил. Нам потрібно вводити штрафи, як це роблять у Європі”, – пояснили у Київському метрополітені.

На превеликий жаль, ухвалені ще торік правила не діють через відсутність можливості покарання порушників. Причина загальновідома: відсутність законодавчих норм. Верховна Рада ще й досі не внесла змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

У Київському метрополітені давно виступають з ініціативою про притягнення винних до відповідальності. Але наразі ця ідея не вважається настільки хайповою, як боротьба з пандемією коронавірусу.

Очевидно, законотворці настільки захопились антивірусними заходами, що внесли до Адмінкодексу лише доповнення щодо запобігання поширенню хвороби COVID-19. Отож, маємо те що маємо: головне – носити маску, а правила «зачекають»…

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *