Допомога переселенцям: як оформити довідку та щомісячну виплату

Внаслідок повномасштабного вторгнення росії мільйони українців були змушені залишити свої домівки. Частина стали біженцями, частина – внутрішніми переселенцями. Статус останніх в Україні мають майже п’ять мільйонів осіб, хоча реальна кількість ВПО вища, зазначають у Міністерстві реінтеграції територій.

Переселенці можуть розраховувати на щомісячну грошову допомогу держави. За інформацією Міністерства соціальної політики, вона становить 3 тисячі гривень для дітей та осіб з інвалідністю, та 2 тисячі для всіх інших.

На інфографіці «Слово і діло» – як оформити допомогу.

 

Отримати державну допомогу можуть переселенці з окупованих територій; з територій, на яких можливі чи ведуться бойові дії; українці, чиї оселі зруйновані або непридатні для життя через війну.

Для отримання допомоги внутрішньо переміщена особа повинна мати довідку, яка підтверджує цей статус. Довідка і є підставою для призначення допомоги.

Отримати довідку можна особисто через Управління соціального захисту населення чи ЦНАП громади, а також через уповноважену особу органу сільської, селищної чи міської ради.

З собою потрібно мати документи, що посвідчують особу, а також реєстрацію у населеному пункті, який було окуповано або в якому точаться бої.

Крім того, довідку та допомогу можна оформити онлайн через додаток «Дія»:

  • переконайтеся, що програма оновлена до останньої версії;

  • у розділі «Послуги» виберіть «Оформлення допомоги для ВПО»;

  • вкажіть поточне місце проживання (підтвердіть місце за допомогою геолокації);

  • виберіть «Зареєструватися без дітей». Якщо потрібно оформити довідку і на дитину, то до «Дії» потрібно додати свідоцтво про народження (або воно підтягнеться автоматично);

  • для оформлення допомоги потрібно натиснути «Хочу отримати допомогу»;

  • після перевірки даних можна надіслати заявку.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *