З України не випускають 17-річних юнаків: стало відомо, чи є в них право на виїзд за кордон під час мобілізації

В Україні під час воєнного стану призовний вік становить від 18 до 60 років. Проте немало батьків прагнуть відправити своїх 17-річних синів за кордон, щоб уберегти їх від мобілізації. Однак не всім 17-річним хлопцям дозволяють виїзд за кордон.

Чому їх можуть не випустити за межі держави, роз’яснили в юридичному Telegram-каналі «Вертикаль».

Відповідно до закону, 17-річні хлопці мають право на безперешкодний виїзд за кордон. Адже призовний вік в Україні настає з 18 років. Однак нерідко так трапляється, що юнаків зупиняють на кордоні і не дають їм виїхати.

Так може статись через нову урядову постанову. Цією постановою в Україні знизили вік, в якому юнаки мають ставати на військовий облік. Тепер вони мають це робити після 16 років, у неповні 17. Причому вони мають стати на облік не в той рік, коли їм виповнилося 16, а у той, коли їм має бути 17. Але — до 17 років.

З України не випускають 17-річних юнаків: стало відомо, чи є в них право на виїзд за кордон під час мобілізації

«В Україні ввели нову постанову — зменшили вік, коли треба ставати на військовий облік. Тепер хлопці мають ставати на нього з 16 років. І відповідно, не тільки стати на облік, а й отримати приписне», — пояснюють юристи.

Наприклад, якщо хлопцеві виповниться 17 років 15 червня 2023, то він має стати на військовий облік у проміжку між 1 січня та 15 червня 2023. Якщо ж він цього вчасно не зробив, і в 17 років у нього ще немає приписного свідоцтва, то його можуть не випустити за кордон. Що і відбувається при перетині кордону.

Та якщо в 17-річного юнака є приписне свідоцтво, і він вже стоїть на військовому обліку, то не дозволити йому виїзд за кордон не мають права.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *