З українців стягуватимуть борги за комуналку, незважаючи на війну: уряд заборонив чіпати лише одну категорію громадян

Незважаючи на війну, українці, що мають борги за комуналку, мусять повернути постачальникам послуг те, що завинили. В разі, якщо вони самі не розраховуються з комунальниками, з них можуть примусово стягнути заборговане. Однак з однієї категорії громадян стягувати борги за комуналку заборонено.

Заборона діятиме до припинення або скасування воєнного стану. Про це йдеться у новій урядовій постанові.

Заборона на примусове стягнення боргів за комуналку стосується переселенців, які раніше постійно проживали в регіонах, охоплених військовими діями. Причому це стосується усіх комунальних послуг, наданих їм за постійним місцем проживання: як від підприємств державної або комунальної власності, так і від приватних компаній.

«Уряд приймає постанову про заборону стягнення комунальної заборгованості з внутрішньо переміщених осіб, які виїхали з тимчасово окупованих територій або територій, де йдуть бойові дії. Справедливе рішення, яке діятиме до кінця воєнного стану», — заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Отже, ВПО можуть зітхнути з полегкістю: ніхто не вимагатиме з них повернути борги за комуналку, принаймні до кінця війни.

З українців стягуватимуть борги за комуналку, незважаючи на війну: уряд заборонив чіпати лише одну категорію громадян

Для того, щоб комунальники не намагалися «вибивати» з переселенців заборговане, ВПО мають підтвердити документально свої відсутність у місці постійної реєстрації. Для цього потрібно надати або компанії-постачальнику комунальних послуг, або управителю багатоквартирного будинку щось із таких документів:

  • довідку ВПО;
  • документ про отриманий тимчасовий прихисток за кордоном;
  • документ, який підтверджує лікування або навчання за кордоном;
  • документ, який підтверджує проходження військової служби.

Однак, переселенці мають знати: ця постанова стосується лише тих боргів за комуналку, які утворилися після 24 лютого 2022 року. До більш ранніх боргів може бути застосоване примусове стягнення.

Водночас, на решту громадян заборона на примусове стягнення боргів за комуналку не поширюється. Українці, які не зареєстровані постійно на територіях, охоплених воєнними діями, мусять вчасно сплачувати за отримані комунальні послуги.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *