Кому доведеться повернути державі 6500 грн «єПідтримки»

Минулого тижня поповзли чутки, що отриману рік тому допомогу 6500 грн за програмою «є Підтримка» таки доведеться повертати. Підставою для чуток  послужили повідомлення про те, що на пошту одержувачам надходять рекомендовані листи, в яких держава просить повернути 6500 грн «єПідтримки».

Сказати, що українці таким поворотом незадоволені – нічого не сказати.

— Чому я маю щось повертати? – обурюється подруга. — Я нікого не обманювала і вважаю, що коли мені тоді прийшли гроші, значить, мені було потрібно їх отримати. Рік тому говорили про якусь помилку програмістів, але я так розумію, що програмісти отримали гроші за свою роботу і, мабуть, не маленькі. То хай і платять за свої помилки. До того ж, рік тому я всі 6500 задонатила на армію.

Зрозуміло, що 6500 грн на початку війни зайвими не були ні в кого. Хтось розрахувався ними за комуналку, хтось сплатив за продукти, хтось витратив на паливо чи ліки. Більшість людей, які тоді отримали державну підтримку, вважають сьогодні вимогу повернути гроші несправедливою.

KP.UA разом із юристом Яковом Гольдарбом розбиралася, наскільки законною є вимога повернути отриману допомогу.

1. На підставі якого документу рік тому видавалися 6500 грн «єПідтримки»?

Яків Гольдарб звертає увагу на те, що порядок надання допомоги було затверджено Постановою Кабміну №1272 ще до війни – 9 грудня 2021 року. З того часу в документ неодноразово вносилися зміни, у тому числі в лютому та березні 2022 року. Остання редакція, що діє на сьогодні, – від 13.07.2022.

Цей порядок визначає розмір (6500 грн), умови (про них буде сказано нижче) та механізм надання допомоги (через «Дію») у рамках програми «єПідтримка».

2. У чому сьогодні полягає офіційна вимога?

Епопея з поверненням допомоги розпочалася рік тому з листа Мінекономіки України від 11.05.2022 р. №3611-07/23524-07 « Щодо повернення неправомірно одержаних бюджетних коштів ».

У листі зазначено, що серед зареєстрованих заявок на підтримку знайшлися порушники. Зокрема, за результатами проведеної перевірки встановлено, що виплати отримали застраховані особи, які є працівниками бюджетних установ, що суперечить умовам програми «єПідтримка».

У Мінекономіки закликали бюджетників повернути отримані кошти державі та пригрозили судом у разі відмови повернути кошти добровільно.

За даними Мінфіну, торік 6500 грн за програмою «єПідтримка» помилково отримали понад 25 тисяч українців. До кінця минулого року повернули кошти близько 5 тис. людей. Не дивно, що тема отримала продовження та обросла новими чутками. Зокрема, багато хто впевнений, що їм доведеться розлучитися з грошима вже на тій підставі, що в лютому-березні вони отримували зарплату, навіть у дуже урізаному обсязі. Але чи це так насправді?

3. Кому треба повертати?

Яків Гольдарб вважає, що 6500 грн «єПідтримки» повинні повертати бюджетники, які отримали ці гроші. За його словами, логіка цих виплат була така: «єПідтримка» не поширювалася на співробітників бюджетних установ, оскільки їм виплати не мали припинятись, а ось бізнес страждав.

Юрист нагадує, що у документі визначено три умови для отримання допомоги.

Зокрема, як зазначено у Постанові (із змінами, внесеними відповідно до Постанови КМ №68 від 02.02.2022; у редакції Постанови КМ №199 від 04.03.2022), допомога надається застрахованим особам, які працюють за трудовим договором (контрактом), гіг-контрактом (це цивільно-правовий договір, на відносини за яким не поширюються норми КЗпП. – Авт.) або іншим цивільно-правовим договором, на інших підставах, передбачених законом, а також фізособам-підприємцям, страхувальники яких одночасно відповідають трьом ознакам:

  • перебувають на обліку як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в окремих адміністративно-територіальних одиницях за переліком, який затверджує Кабмін;
  • надали в установленому законодавством порядку податкову звітність за IV квартал 2021 року чи річну звітність за 2021 рік;
  • є бюджетними установами, фондами загальнообов’язкового державного страхування.

— Якщо цих трьох умов дотримано, я не бачу підстав для повернення цих грошей, — підсумував Гольдарб. — А перспективи підтвердження позовів про повернення допомоги вважаю дуже примарними.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *