Місцеві вибори 2020: Сьогодні, 5 вересня, в Україні стартувала виборча кампанія

У суботу, 5 вересня в Україні починається виборчий процес місцевих виборів 2020. З цього моменту стартують основні заходи ЦВК із підготовки до голосування 25 жовтня.

Про це передає Цензор.НЕТ із посиланням на «РБК-Україна».

Протягом наступних 50 днів до голосування будуть реалізовані головні етапи календарного плану виборів:

    • подання до Центрвиборчкому копій рішень керівних органів партій про участь у виборах їх місцевих організацій — до 6 вересня;
    • висування кандидатів на посади голів рад населених пунктів, кандидатів в депутати — 15-24 вересня;
    • оприлюднення відомостей про реєстрацію кандидатів — до 2 жовтня;
    • початок передвиборної агітації — з наступного дня після прийняття рішення про реєстрацію кандидата;
    • відправка запрошень виборцям — до 15 жовтня;
    • день голосування — 25 жовтня, з 08:00 до 20:00;
    • оголошення результатів — 3-6 листопада.

Кожні 5 років в Україні відбувається голосування за представників до місцевих органів влади — за кандидатів в депутати міських, районних, обласних рад, мерів міст, голів сільських і селищних рад.

У 2020 році правила виборчої кампанії змінилися, в зв’язку з вступом в силу нового Виборчого кодексу.

Так, для населених пунктів від 10 тис. жителів вибори до місцевих рад організуються за новою пропорційною системою з відкритими списками, без можливості самовисування кандидатів.

Обов’язкове дотримання гендерної квоти — не менше 40% представників однієї статі в списку партії.

В бюлетенях буде вказано не тільки перелік партій, але і список кандидатів від кожної політсили, за яких також можна віддати голос.

Кожен виборець 25 жовтня одержить для заповнення кілька бюлетенів: для голосування за кандидатів на посаду міського (селищного) голови; депутатів в обласні, міські, районні ради.

Варто відзначити, що в день чергових місцевих виборів також відбудеться голосування на перших виборах в утворених територіальних громадах після укрупнення районів. Згідно з постановою ВР 17 липня 2020 року № 807-9 «Про освіту і ліквідацію районів», їх кількість скоротилася до 136.

Проголосувати на виборах 2020 можна за місцем фактичного проживання. Для зміни виборчої адреси необхідно звернутися в органи Держреєстру в термін до 10 вересня (не пізніше 5 днів з початку виборчого процесу).

Відповідну заяву можна подати онлайн в «Кабінеті виборця» на порталі «Держреєстр виборців» з використанням електронного підпису.

При заповненні форми слід вказати адресу житла, за яким виборець проживає зараз і яку просить визначити новою виборчою адресою.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *