На межі розвалу: чому більшість у Київській облраді руйнується на очах

Політичні розбірки на Київщині набирають нових обертів. Після формування більшості — що відбувалося досить-таки скандально — опозиція не припиняла боротьбу. Проте розвал коаліції фактично відбувається без їх участі. Про деталі центробіжного процесу, а також про те, що може кардинально змінити політичний ландшафт в області, читайте в матеріалі  «Моєї Київщини»

Як відомо, формування більшості в Київській облраді відбулося наприкінці листопаду минулого року, проте супроводжувався досить серйозним скандалом. Після невдалого голосування за кандидатуру Ярослава Москаленка на посаду голови ради, сформувалася альтернативна більшість. Депутати із фракцій «Слуга народу», «Батьківщина» та ОПЗЖ утворили коаліцію та обрали головою ради Олександра Склярова.

Як повідомили «Моїй Київщині» джерела в Київоблраді, останній, попри реноме досвідченого апаратчика, не зумів найти спільну мову з колегами. Якщо точніше, його зверхнє ставлення та нав’язування власної думки завадили побудові міцної більшості. Зауважимо, що депутати, які мають більше досвіду роботи в раді, не звикли до такого ставлення.

Інший елемент у цій історії – нардеп Олександр Дубінський. Саме він був одним із тих, хто в ручному режимі будував коаліцію в Київоблраді, проте зараз його вплив на область зараз суттєво зменшився. Не в останню чергу це пов’язано з серйозними проблемами за океаном: у січні Міністерство фінансів США запровадило санкції проти українців, які втручалися у вибори президента Сполучених Штатів, серед них опинився і Дубінський. За інформацією «Моєї Київщини», найближчим часом РНБО внесе у санкційний список Дубінського, а отже всі його активи в межах країни буде заблоковано. Окрім того, на партійному з’їзді «Слуги народу» найближчим часом має змінитися голова обласного осередку, тому фактичний вплив Дубінського на процеси в Київській області буде значно меншим.

Утім, це не єдина об’єктивна причина втрати впливу на ситуацію: Дубінський став настільки заклопотаний продажем майна та відновленням соцмереж, що втратив зв’язок зі своїми помічниками, частина з яких обиралася депутатами Київоблради. Таким чином вони опинилися без нагляду. І цілком здатні змінити свої політичні вподобання. А такі пропозиції в кулуарах звучать.

Ще один момент, який зараз почав впливати на ситуацію в регіонах – нове ведення політики на центральному рівні. Зараз президент Зеленський  почав наступати на хвіст представникам проросійських політсил, які ведуть деструктивну діяльність в Україні на користь РФ. Мова йде про одного з лідерів ОПЗЖ Віктора Медведчука, проти якого нещодавно було запроваджено санкції РНБО. Перед цим удар Офісу Президента прийшовся по «гаманцю» Медведчука – Тарасу Козаку, на якого оформлено три телеканали, що працювали на російську пропагандистську машину.

Виникла проблема: якщо на центральному рівні «Слуга народу» та ОПЗЖ почали протистояння, то ніяких коаліцій на рівні обласних та районних рад між цими політсилами бути не може. Саме тому на Київщині, з огляду на перераховані вище факти, більшості в облраді вже не існує: на наступній сесії, яка має відбутися незабаром, це питання обов’язково піднімуть представники опозиції.

Моделювати майбутню більшість можна за принципом виключення: «слугам»  і  «Батьківщині» не вистачає голосів, тому потрібно шукати союзника. Ним точно не може бути ОПЗЖ та «Євросолідарність», тому залишається «»За майбутнє» Москаленка. Враховуючи його образу за осіннє голосування та позов до суду проти КОР, варіант об’єднання із «Слугою народу» виглядає дуже примарно.

Інший варіант – формування більшості з  «ЄС» та «За майбутнє», яким достатньо перекупити голоси декількох депутатів. Нагадаємо, що депутати мають право голосувати врозріз позиції партії, але керівництво це може прийняти за порушення партійної дисципліни і застосує право «імперативного мандату» (відкликання недобросовісних народних обранців). Із діючою процедурою позбавлення статусу депутата місцевої ради можна ознайомитися за посиланням нижче.

Для цього потрібно лише знайти тих, хто готовий прийняти одноразову пропозицію та пожертвувати політичною кар’єрою за символічну суму. Як не дивно, такі теж знайдуться, адже серед депутатів цього скликання є випадкові персони, які не знають куди себе приткнути. Та й «Батьківщина» могла би змінити конфігурацію більшості, адже вона ніколи не була надто перебірливою, але зараз їх стримує політична домовленість лідерки політсили Тимошенко з чинною владою на центральному рівні.

Насправді питання формування більшості є стратегічним, а не просто доступ до обласних коштів та програм. У кулуарах все частіше обговорюється питання оголошення позачергових парламентських виборів, адже у Верховній Раді монобільшість також перебуває в напівзруйнованому стані. Саме тому частина політичних сил уже почала готуватися до виборчої кампанії. Як стало відомо  «Моїй Київщині», партії «За майбутнє» та «ЄС» уже визначилися з потенційними кандидатами на округах та починають формувати штаби. Чи це фальстарт, чи вчасна підготовка – покаже час, але той, хто контролюватиме облраду, буде на крок попереду: розподіл обласних програм дає не лише кошти тим, хто їх «пилить», але і піар…

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *