На українців очікує зростання цін на товари: чому бізнес це робитиме

Українцям слід очікувати на зростання цін на товари. Адже нині бізнес стримує підвищення цін шляхом зменшення маржинальності товарів та товарних запасів зі старою, нижчою собівартістю. Однак кількість таких товарів обмежена – а витратна частина зростає.

Про це розповів Country Manager JYSK в Україні Євген Іваниця, повідомляє delo.ua. Він зазначив: транспортні витрати, до прикладу, зростають в рази.

«На кордонах досі великі черги на виїзд та в’їзд. Автомобілі по кілька днів стоять на кордоні, і це стає додатковим фактором зростання цін на перевезення. А зростання вартості перевезення, зі свого боку, впливає на собівартість та ціну товару для споживача», – розповів Іваниця.

При цьому він наголосив: підвищенню цін сприятиме й зростання закупівельних цін на імпортні товари. Основним драйвером чого, за його словами, «є девальвація гривні».

«Загалом, споживачеві слід очікувати подальшого зростання цін на товари. Тенденція підвищення цін збережеться», – резюмував Іваниця.

Зі свого боку, в НБУ прогнозують, що у 2022 році ціни в Україні зростуть на 30%, а наступного року – на 21%. У 2024-му зростання цін очікується на рівні 10%.

Також у регуляторі очікують, що 2022-го економіка скоротиться майже на 32% через руйнівні наслідки повномасштабної війни. Наслідки війни ж обмежуватимуть відновлення, тож у 2023-2024 роках темпи зростання ВВП становитимуть близько 4-5% на рік.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *