НБУ реалізує спецплан для підтримки економіки під час війни

Національний банк України реалізує спеціальний план для підтримки української економіки під час війни.

Як передає Укрінформ, про це розповів заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук в ефірі радіо НВ, повідомляє пресслужба банку у Фейсбуці.

«Також треба враховувати, що ми вже восьмий рік живемо в умовах гібридної війни і будь-яка нормальна організація мала б мати так званий BCP – план безперебійної роботи в умовах агресії. У НБУ такий план був. Ми завжди сподівалися, що у нас не буде потреби його реалізовувати, але ми були готові», — сказав він.

Ніколайчук зазначив, що у НБУ є досить великий досвід роботи в умовах адміністративних обмежень.

«Тож щойно 24 лютого ми зрозуміли, що живемо в умовах повноцінної війни, у нас було чітке розуміння, що потрібно робити для стабілізації роботи банківської системи і налагодження максимально ефективної її роботи в цих нових умовах», — додав заступник голови НБУ.

За словами Ніколайчука, до війни українська банківська система перебувала в хорошій фінансовій формі й зараз здатна протистояти різним викликам.

«Звичайно, ті виклики, в яких ми живемо зараз, безпрецедентні, але виглядає так, що банківська система була підготовлена навіть до них», — наголосив він.

Ніколайчук зауважив, що Нацбанк насамперед займаємося забезпеченням безперебійної роботи фінансової системи. Водночас у банку вже починають обговорювати шляхи відновлювання української економіки, інфраструктури, будівель та налагоджування роботи бізнесу після завершення війни.

«Ураховуючи ту безпрецедентну підтримку, яку ми маємо зараз на Заході, думаю, що наповнення фондів для відновлення української економіки – цілком реалістичне завдання. В міру стабілізації ситуації будемо працювати з бізнесом, який зазнав втрат, щоб відновити нашу економіку і зробити її ще сильнішою та адаптованою до нових реалій», — розповів він.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *