Небезпека закордоном: українські біженці стикаються з загрозою сексуального насильства та торгівлею людьми

Переважна більшість українських громадян, які виїхали за межі країни, є найбільш уразливою категорією населення — це жінки та дітьми.

Однією з потенційних небезпек для біженців з України є загроза сексуального насильства. Відповідний звіт опублікував The Guardian із посиланням на Agence France-Presse.

За даними Організації Об’єднаних Націй від початку повномасштабного російського військового вторгнення з України виїхало понад п’ять мільйонів людей. Згідно зі статистикою, приблизно 90% з них становлять жінки та діти, адже, як відомо, чоловікам віком від 18 до 60 років залишати країну під час воєнного стану заборонено.

Ситуацію стосовно ризиків сексуального насильства, з якими можуть зіткнутися українські біженці, прокоментував Верховний комісар ООН у справах біженців у Молдові Коллін Робертс.

Військові конфлікти та значні міграції населення можуть збільшити вже існуючі ризики сексуального насильства та торгівлі людьми, вважає Робертс.

«Чим довше біженці перебувають у переміщенні, тим вищий ризик гендерного насильства для тих, хто перебуває у «приймах», особливо коли ресурси починають закінчуватися. Високі ризики для переміщених осіб є однозначно» — заявив комісар ООН.

Проте значно вища загроза сексуального насилля у разі перебування на тимчасово окупованій Росією українській території, адже у російських військовослужбовців мають «негласний дозвіл» на зґвалтування.

Нагадаємо, у звільнених містах Київської області, зафіксовані численні факти сексуального насилля над жінками та дітьми.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *