Рада заборонила пластикові пакети в Україні: коли запрацює закон і які штрафи

За словами авторів законопроекту, термін адаптації складе 9 місяців, і за цей час українцям запропонують альтернативу пакетам, які потрапили під заборону.

Верховна Рада у другому читанні і загалом затвердила законопроект, який передбачає заборону на поширення пластикових пакетів у магазинах, аптеках, закладах харчування та надання послуг.

Про це йдеться на офіційному сайті парламенту.

Це рішення підтримали 297 народних депутатів.

У пояснювальній записці сказано, що законопроект «спрямований на зменшення обсягу використання в Україні пластикових пакетів, обмеження їх поширення з метою поліпшення стану навколишнього природного середовища та благоустрою територій».

Після того, як нардепи підтримали законопроект, об’єктам роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг забороняється поширення:

  • надтонких пластикових пакетів;
  • тонких пластикових пакетів;
  • оксорозкладних пластикових пакетів.
пакети, надтонкі пластикові пакети, заборона на використання пакетів
надтонкий пакет

Заборона, затверджена Верховною Радою, не поширюватиметься до 2023 року на біорозкладні пластикові пакети, а також на надтонкі пластикові пакети, призначені для упаковки і/або транспортування свіжої риби, м’яса і продуктів з них, сипучих продуктів, льоду і які поширюються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

пакети, біорозкладні пакети, заборона на використання пакетів, пластикові пакети
біорозкладані пакети

На сайті Ради сказано, що пластикові пакети, заборонені законом, підлягають вилученню з обігу, і об’єктам торгівлі заборонено безкоштовно поширювати пакети.

Крім цього, затвердженим документом заборонено використовувати маркування «біо», «біопакети» і «біорозкладні», якщо пакети не мають здатності до біорозкладання згідно з нормами ЄС. Термін адаптації — 9 місяців, і, як стверджують автори документа, за цей час українцям запропонують альтернативу — паперові пакети або сумки багаторазового використання.

По завершенню періоду адаптації заборонені пакети підлягають утилізації. Затвердженим документом також передбачено штрафи: якщо заклади торгівлі, харчування і послуг спіймали на платному або безкоштовному поширенні пластикових пакетів, їм доведеться заплатити від 8500 до 17000 гривень. За повторне порушення протягом трьох місяців — від 17 до 34 тисяч гривень.

Якщо ж на безкоштовному поширенні пластикових пакетів піймають інший суб’єкт господарювання, штраф складе від 1700 до 3400 гривень.

Закон набуде чинності наступного дня після опублікування у разі, якщо його підпише президент України. На сайті Верховної Ради також сказано, що більшість статей документа набудуть чинності через шість місяців після цього, а заборона на поширення пакетів і покарання за це почне діяти через дев’ять місяців з моменту опублікування закону.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *